Aktualno

Anastazija je postala najpoznatija mačka u Hrvatskoj, reagirali i iz udruge Prijatelji životinja

macka anastazija dvor

Anastazijina priča brzinom munje podigla se na nacionalnu razinu. Iz udruge za promicanje prava životinja ‘Prijatelji životinja’ regirali su na njezin slučaj ističući kako Anastazija priča priču o svim mačkama u Hrvatskoj. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Iako privlači turiste, maskoti Dubrovnika ruše jedini krov nad glavom. Ovo nije samo priča o mački koja treba malo ljubavi i suosjećanja, samo jednu malu kutiju od stiropora, samo svoje pravo da živi i preživi. Nije ni samo priča o Dvoru ispred kojeg obični puk, u ovom slučaju mačka, ne smije biti kako ne bi uvrijedio one uzvišene u Dvoru. Nije ni samo priča o odbacivanju očite turističke atrakcije koja ima veliku moć privlačenja gostiju.

To je priča o svim mačkama u Hrvatskoj, o zanemarivanju Zakona o zaštiti životinja, o nepostojanju hranilišta za mačke, programa „Uhvati-Kastriraj-Vrati” i sufinanciranja kastracija, o nesređenom, hladnom društvu koje ne prepoznaje da se uzdiže tek onda kada uvažava potrebe najslabijih.

Ali priča je to i o ljudima koji su trenutačno najpoznatijoj mački u Hrvatskoj napravili kućicu koja ne samo da ju grije već kućicu koja može obići svijet. Priča je to o svima onima koji su podragali i nahranili Anastaziju, fotografirali se s njom, uvidjeli da Kneževi dvori trebaju služiti nama, pa i onima najslabijima, a ne mi njima.

Dubrovniku, ali i drugim našim gradovima i općinama, nedostaju takvi ljudi i među onima koji donose odluke, koji mogu učiniti više za mačke, a pritom i za ljude. Mačke ne traže puno, ali zato puno daju. Treba im samo pomoć u kontroli razmnožavanja jer same to ne mogu i to se može jednostavno riješiti kastracijom. Treba im i mala kutija kao sklonište, koja može izgledati kako nama odgovara, njima je svejedno.

Anastazija svojim strpljenjem, umiljatošću i ljubavlju prema ljudima, čak i onda kada joj priušte smrzavanje, progovara za sve mačke u Hrvatskoj koje muče jednake muke, koje jednako vape za provedbom Zakona o zaštiti životinja, malo hrane i zaklonom od vremenskih neprilika i hladnoće.

Udruga Prijatelji životinja moli sve ljude i nadležne institucije da pomognu Anastaziji i svim drugim mačkama koje trebaju našu pomoć. Udruga je otisnula i edukativnu brošuru koju je poslala svim gradonačelnicima i načelnicima vjerujući da ima nade za spas mačaka – istaknuli su iz ove udruge.

Pročitajte još

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca