Aktualno

AMERIGO VESPUCCI Najljepši brod na svijetu ponovno uplovljava u Dubrovnik!

AMERIGO VESPUCCI Najljepši brod na svijetu ponovno uplovljava u Dubrovnik!

Školski brod Amerigo Vespucci, nakon dugog razdoblja mirovanja radi važnih radova na osuvremenjavanju, u četvrtak 26. svibnja stiže u Dubrovnik, sedmu etapu svoje pomorske misije u čast 85. godišnjice broda.
Po dolasku u Dubrovnik, zapovjednik broda, kapetan bojnog broda Curzio Pacifici, održat će tiskovnu konferenciju kako bi predstavio povijesno najznačajniji brod talijanske Ratne Mornarice koji će u dubrovačkoj luci ostati do 29. svibnja. No, ovo nije njegovo prvo uplovljavanje u naš grad. Vespucci je u grušku luku uplovio i 2012. godine.
Školski brod Amerigo Vespucci porinut je 22. veljače 1931. u Castellamare di Stabia te je i danas u službi obučavanja kadeta Akademije iz Livorna. Dug 101 m, širok 15,5 metara s gazom od 7,3 m i nosivošću od približno 4.000 tona, poznat je kao „Najljepši brod na svijetu“. Od početka svog postojanja brod je svake godine služio za obuku (osim 1940. godine zbog ratnih zbivanja te osim 1964.,1973. i 1997. radi izvanrednih radova) uglavnom za kadete Pomorske Akademije, ali i za polaznike Pomorskog Učilišta, današnje Vojne Pomorske škole „Francesco Morosini“.
Osim brojnih kraćih plovidbi Sredozemljem, uglavnom u proljeće ili jesen, od 1931. do 2013. Amerigo Vespucci je ostvario čak 79 obrazovnih misija čiji su korisnici bili polaznici 1. klase Pomorske Akademije u Livornu, od kojih 42 u Sjevernoj Europi, 23 na Sredozemlju 4 na istočnom Atlantiku, 7 u Sjevernoj Americi, 1 u Južnoj Americi te 2 u sklopu jedinog oplovljavanja zemaljske kugle, koje se odvijalo od svibnja 2002. do rujna 2003., razdoblja u kojem je brod sudjelovao u aktivnostima vezanim uz America’s Cup 2003. godine na Novom Zelandu.
Na brodu Vespucci je nedavno izvršeno osuvremenjavanje brodskog operativnog kapaciteta te osobito prilagodba logističkog smještaja u skladu sa standardima suvremenog života. Zamijenjen je propulzivni uređaj i električni generator, a dodan je novi propeler te novi sustavi platformi, učinkovitiji i strogo usmjeren na zaštitu okoliša. Važne aktivnosti „podmlađivanja“ broda Vespucci, pod koordinacijom Uprave za radove i usluge te osobito pod koordinacijom Odsjeka za studiije Arsenala M.M. iz La Spezie, izvršene su zahvaljujući radnoj snazi Arsenala uz doprinos članova posade.

Pročitajte još

‘SNOVITI GRAD’ Izložba posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo