Aktualno

AMERIČKI DUPINI Najljepši minolovci u Jadranu

AMERIČKI DUPINI Najljepši minolovci u Jadranu

U Velikom Zatonu novinarima je jutros predstavljena zajednička vježba američke i hrvatske mornarice 'Dolphin 13'.

Riječ je o multinacionalnoj vježbi, koja se održava u sklopu projekta humanitarnog razminiranja, a u kojoj su glavni akteri – dupini.

Naime, posebno obučeni sisavci tražit će zaostale mine iz Prvog i Drugog svjetskog rata, ali i Domovinskog rata. Kako su nam otkrili pripadnici Mornaričkog programa za obuku morskih sisavaca (Naval Marine Mammal Program – NMMP) dupini rade zaron, a nakon što pronađu sumnjiv predmet na dnu označe ga posebnim markerima, a potom ostatk posla obavljaju ronioci mornarice.

-Ne možemo specifirati koliko područja možemo pretražiti dok smo ovdje. To ovisi o tome koliki broj dupina radi pretragu, ali imamo smjernice našeg Ministarstva obrane i vaše Vlade koja područja pretraživati prvo. Naravno prioritet su nam područja gdje ima više ljudi – rekao nam je Bob Olds, ispred NMMP-a.

-U isto vrijeme imamo i dosta ekipa koje s površine pretražuju. Što god da nađemo prijavimo, i nakon toga ronioci se spuštaju i slikavaju, a nakon toga ide identifikacija predmeta – rekao je Olds.

Pročitajte još

[FOTO] Katji Bakija dodijeljeno Priznanje Doma Marina Držića

Dulist

TURISTIČKE BROJKE U DUBROVNIKU ‘Odličan početak sezone’

Dulist

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist