Aktualno

Ako ste danas tužni ili bezvoljni, otiđite se okupati jer i znanstvenici dokazuju kako nas plivanje čini sretnima

uvalica kupanje015

Mnogima od nas plivanje donosi toliko radosti. I kakav god intenzitet vašeg plivanja bio, osjećaj ostaje isti – čini vas sretnim. Tjelesna aktivnost uvijek je važna, ali tijekom vrućih ljetnih dana teško nam se natjerati na neko zahtjevnije vježbanje ili kretanje, a nije ni zdravo naprezati se kada sunce prži i ne da nam disati.

Znanstvenici s Princetona donijeli su zaključak koji će nas u ovim ljetnim vremenima najviše oduševiti, a riječ je o odgovoru na pitanje koja to fizička aktivnost najbrže podiže razinu hormona sreće i stopira negativu, a riječ je o – plivanju. Donosimo vam četiri dokaza zbog kojih je to zaista tako, kako piše Zadovoljna.hr.

Sredstvo za ublažavanje stresa

Tijekom plivanja istežete, stežete i opuštate mišiće dok istovremeno dišete ritmično, a to na vas djeluje umirujuće. Osim toga, plivanje potiče oslobađanje moždanih kemikalija poput serotonina koje utječu na vaše raspoloženje i proizvodi hormon koji smanjuje stres. Već samo kratko plivanje već može biti vrlo učinkovito za oslobađanje od stresa.

Raste nivo hormona sreće

Plivanje je baš za svakoga, a potiče oslobađanje moždane kemikalije endorfina koja smanjuje percepciju boli i kao nuspojava čini nas sretnima i daje nam osjećajprirodnog uzbuđenja, što je osjećaj opuštene euforije, uzbuđenja i užitka, ma jednostavno predivan osjećaj nakon plivanja.

Jačanje mozga

Vježbanje općenito povećava dotok krvi u mozak, no tijekom plivanja taj se učinak pojačava zbog činjenice da ste uronjeni u vodu. Studija je pokazala da boravak u vodi povećava protok krvi u mozgu, a ravnomjeran protok krvi dovodi kisik i hranjive tvari u mozak, a odnosi ugljični dioksid i toksine iz mozga. To je neophodno za optimalno funkcioniranje mozga i mentalno zdravlje.

Plava boja

Plava boja mora djeluje umirujuće, sam pogled na nju može nas učiniti smirenijima i sretnijima. Dakle, sljedeći put kada osjetite radost nakon što ste se bacili u more, možete pokazati zahvalnost svojim moždanim kemikalijama koje dokazuju koliko je plivanje zapravo mentalno korisno.

Pročitajte još

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist