Aktualno

AFERA HOTEL SUMRATIN Balija: ‘Mato Franković je političar, a ne gradonačelnik’

AFERA HOTEL SUMRATIN Balija: 'Mato Franković je političar, a ne gradonačelnik'

Prijava je lažna i nema nikakvog utemeljenja. Te ‘prijetnje’ se osnivaju na riječima ‘molim te’ i ‘dosta je’. Zbog tih mojih navoda ja imam kaznenu prijavu prijetnje što u suštini najviše čini štetu mom ugledu i časti. Međutim, ovakva prijava je uobičajena u našem poslu i politici kojom se ne želim baviti. Svrha je da na vas naprave opterećenje kako se ne bi bavili svojim poslovanjem – rekao je u utorak na konferenciji za medije Marko Balija, direktor tvrtke Consultants, a kojeg je gradonačelnik Mato Franković u ponedjeljak optužio da je prijetnjama prema njemu i zamjenici Orlando Tokić pokušao utjecati na ishođenje lokacijske dozvole za rekonstrukciju hotela Sumratin. Nakon prijetnji uslijedila je prijava Balije policiji.

– Ono što je meni šokantno je izjava Orlande Tokić u kojoj kaže da ona na njoj nije inzistirala pa bez toga ne postoji kazneni postupak. To ne ovisi o Tokić već MUP-u i DORH-u – dodao je. Izlaženje u javnosti s prijavom, objasnio je, iskoristio je Franković kako bi skrenuo pažnju s relevantne teme, a to je kako, prema njemu, Gradska uprava transparentno ne obavlja svoj posao.

– Cijela naša borba u ovom postupku je bilo ishođenje lokacijske dozvole, a odnosi se na problematiku da upravna tijela grada krše zakon – iznio je.

Balija je ovom prilikom poručio kako Franković čitavo vrijeme insinuira da su oni kao investitor kasnili s predajom dokumenata kako bi se finalizirao proces koji se zbog, kako sumnja, zbog postupanja suprotno zakonu i zlorabe ovlasti gradonačelnika i njegove zamjenice, odužio na 18 mjeseci.

– Mi smo pretrpjeli štetu zbog šutnje administracije. Podnijeli smo zahtjev u odgovarajućem roku, ali UO za izdavanje dozvola nije izdao nikakvo rješenje, nakon čega je prošao rok od 60 dana. S obzirom da je prošlo 70 dana obratili smo se nadležnom tijelu. Privremeni pročelnik UO za izdavanje dozvola Zdenko Medović tvrdi da resorno ministarstvo nije reagiralo, odnosno da nije dalo očitovanje oko svega što se desilo. Ako stvarno ne zna o tome, onda je dobio krive informacije od Frankovića. Međutim, ako zna i nije djelovao, treba dati trenutačnu ostavku ili dobiti otkaz – zaključio je.

Gradski upravno odjeli, podvlači Balija, ne funkcioniraju te se iz nekog razloga boje izvršiti ovaj postupak.

– Kad imate situaciju da netko stalno laže to znači da nešto skriva. Gradonačelnik mora biti svjestan pravnih posljedica bez obzira na političku mantru o zaštiti javnog interesa. Franković ima veliki problem u pomirivanju uloge političara i gradonačelnika. To su dvije različite stvari – nastavio je.

Ovo je, komentirao je, ‘ogledni primjer kršenja Zakona o općem upravnom postupku’.

– Šokantna činjenice je da je gradonačelnik priznao da je dao nalog Orlandi Tokić van ovlasti svog rada pođe u drugi upravni odjel i izvrši određene radnje. Ako ste stranka u postupku, onda zakon ima jasno propisane procedure kako se što radi. Ne može zamjenica gradonačelnika ulaziti u upravni odjel i govoriti je li projekt sukladan GUP-u. To je van statuta. Može napraviti nadzor, ali ne može pisati što su neispravnosti. Za to postoji odjel u ovo slučaju Upravni odjel za promet. On samostalno donosi vlastite odluke i odgovara za njih gradonačelniku – rastumačio je vlasnik Tramesa osvrnuvši se kako je prijepiska između Frankovića i Vlašić do njega došla zahvaljujući zviždaču, a ne kako se pretpostavlja posredstvom bivše pročelnice. Prema njemu zabrinjavajući je i podatak kako Mato Franković ima uvid u službene dokumente MUP-a.

– S tom informacijom možemo konstatirati da postoji određena sprega između institucija. Zbog toga ćemo se mi prilikom podizanja naše kaznene prijave postupak pokušati udaljiti od dosega Frankovića. Kako on zna što sam je rekao policiji? Otkud mu službeni policijski zapisnik. Ja ga nemam, a bi sam tamo. Dolazimo ka zaključku da je Mato Franković političar, a ne gradonačelnik. On uopće ne zna koje su njegove ovlasti – istaknuo je na konferenciji za medije Marko Balija.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist