Crna kronika

‘AFERA DURA’ Održana sjednica optužnog vijeća na Općinskom sudu

Na Općinskom sudu u Dubrovniku u srijedu je održana sjednica optužnog vijeća u kaznenom predmetu koji se vodi protiv bivše direktorice Dubrovačke razvojne agencije (DURA) Andree Novaković. Smisao sjednice optužnog vijeća je da sud u tom sastavu odluči o potvrđivanju ili ne potvrđivanju optužnice. Riječ je o radnji koja prethodi bilo kakvom raspravljanju, strogo formalnom činu potvrđivanja optužnice ili obustavljanju kaznenoga postupka.

Kad i ako optužno vijeće potvrdi optužnicu, spis se upućuje drugom sucu, koji nije sudjelovao u potvrđivanju optužnice, i koji će u skladu sa svojim rasporedom poslova odrediti ročište za glavnu raspravu.

Bivšoj direktorici DURA-e, koju zastupa dubrovački odvjetnik Dino Hadžiomerović, na teret se tako stavlja nenamjensko trošenje sredstava, podizanje gotovine s bankomata, neevidentiranje računa u poslovnim knjigama…

O ‘Aferi DURA’ prvi je pisao DuList u svibnju 2017. godine. 

Optužnica podignuta u travnju 2019.
Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je, nakon provedene istrage, u travnju 2019. podiglo optužnicu protiv Andree Novaković zbog počinjenja kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te trgovačkog društva registriranog u Dubrovniku kojem je okrivljenica bila odgovorna osoba, zbog kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

-Okrivljenici se stavlja na teret da je kao direktorica trgovačkog društva osnovanog za promicanje lokalnog gospodarskog razvoja, pripreme, koordinacije, izrade, prijave i provedbe međunarodnih i nacionalnih projekata te ostalih aktivnosti na polju osmišljavanja i provedbe poticajnih mjera i programa za rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva, između 1. siječnja 2015. i 31. prosinca 2016.; u nakani pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za to društvo; od Grada Dubrovnika tražila uplatu sredstava, lažno navodeći da će tražena sredstva to trgovačko društvo utrošiti za financiranje tzv. gradskih projekata. Sredstva su isplaćivana trgovačkom društvu u uvjerenju da će ona biti namijenjena za realizaciju financiranja tih tzv. gradskih projekata iako je okrivljenica unaprijed odlučila odobrena namjenska sredstva utrošiti za isplate plaća, nagradnih plaća zaposlenika trgovačkog društva i troškove tzv. hladnog pogona. Opisanim je to trgovačko društvo pribavilo nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 1.811,392,03 kuna na štetu proračuna Grada Dubrovnika.

Okrivljenicu se tereti i da je kao direktorica istog trgovačkog društva između 1. siječnja 2014. i 24. ožujka 2017. u Dubrovniku, podizala novčana sredstva na ime akontacije za službena putovanja, pa je podigla ukupno 32.375,29 kuna s poslovnog računa tog trgovačkog društva i taj novac zadržala za sebe oštetivši trgovačko društvo. Tereti ju se da je između 1. siječnja 2015. i 1. svibnja 2016. u Dubrovniku, postupala protivno odredbama čl. 8. Zakona o računovodstvu te nije u poslovne knjige evidentirala sve poslovne promjene. Okrivljeno trgovačko društvo tereti se da je odgovorno što je opisanim kaznenim djelima pribavilo nepripadnu imovinsku korist na štetu Grada Dubrovnika u ukupnom iznosu od 1.811,392,03 kuna te je neuredno vodilo poslovne knjige – objavljeno je tada na službenim stranicama DORH-a.

Pročitajte još

TROPANI ĆE SE BRANIT SA SLOBODE Sudac istrage odbio prijedlog državnog odvjetništva o određivanju istražnog zatvora

Dulist

VOZAČI, POLAKO! Sudar dvaju vozila kod Astaree, nema ozlijeđenih

Dulist

ODVJETNIK DINO HADŽIOMEROVIĆ Istraga je počela kad je Ivan Tropan objavio kandidaturu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija