Crna kronika

‘AFERA DURA’ Održana sjednica optužnog vijeća na Općinskom sudu

'AFERA DURA' Održana sjednica optužnog vijeća na Općinskom sudu

Na Općinskom sudu u Dubrovniku u srijedu je održana sjednica optužnog vijeća u kaznenom predmetu koji se vodi protiv bivše direktorice Dubrovačke razvojne agencije (DURA) Andree Novaković. Smisao sjednice optužnog vijeća je da sud u tom sastavu odluči o potvrđivanju ili ne potvrđivanju optužnice. Riječ je o radnji koja prethodi bilo kakvom raspravljanju, strogo formalnom činu potvrđivanja optužnice ili obustavljanju kaznenoga postupka.

Kad i ako optužno vijeće potvrdi optužnicu, spis se upućuje drugom sucu, koji nije sudjelovao u potvrđivanju optužnice, i koji će u skladu sa svojim rasporedom poslova odrediti ročište za glavnu raspravu.

Bivšoj direktorici DURA-e, koju zastupa dubrovački odvjetnik Dino Hadžiomerović, na teret se tako stavlja nenamjensko trošenje sredstava, podizanje gotovine s bankomata, neevidentiranje računa u poslovnim knjigama…

O ‘Aferi DURA’ prvi je pisao DuList u svibnju 2017. godine. 

Optužnica podignuta u travnju 2019.
Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je, nakon provedene istrage, u travnju 2019. podiglo optužnicu protiv Andree Novaković zbog počinjenja kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te trgovačkog društva registriranog u Dubrovniku kojem je okrivljenica bila odgovorna osoba, zbog kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

-Okrivljenici se stavlja na teret da je kao direktorica trgovačkog društva osnovanog za promicanje lokalnog gospodarskog razvoja, pripreme, koordinacije, izrade, prijave i provedbe međunarodnih i nacionalnih projekata te ostalih aktivnosti na polju osmišljavanja i provedbe poticajnih mjera i programa za rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva, između 1. siječnja 2015. i 31. prosinca 2016.; u nakani pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za to društvo; od Grada Dubrovnika tražila uplatu sredstava, lažno navodeći da će tražena sredstva to trgovačko društvo utrošiti za financiranje tzv. gradskih projekata. Sredstva su isplaćivana trgovačkom društvu u uvjerenju da će ona biti namijenjena za realizaciju financiranja tih tzv. gradskih projekata iako je okrivljenica unaprijed odlučila odobrena namjenska sredstva utrošiti za isplate plaća, nagradnih plaća zaposlenika trgovačkog društva i troškove tzv. hladnog pogona. Opisanim je to trgovačko društvo pribavilo nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 1.811,392,03 kuna na štetu proračuna Grada Dubrovnika.

Okrivljenicu se tereti i da je kao direktorica istog trgovačkog društva između 1. siječnja 2014. i 24. ožujka 2017. u Dubrovniku, podizala novčana sredstva na ime akontacije za službena putovanja, pa je podigla ukupno 32.375,29 kuna s poslovnog računa tog trgovačkog društva i taj novac zadržala za sebe oštetivši trgovačko društvo. Tereti ju se da je između 1. siječnja 2015. i 1. svibnja 2016. u Dubrovniku, postupala protivno odredbama čl. 8. Zakona o računovodstvu te nije u poslovne knjige evidentirala sve poslovne promjene. Okrivljeno trgovačko društvo tereti se da je odgovorno što je opisanim kaznenim djelima pribavilo nepripadnu imovinsku korist na štetu Grada Dubrovnika u ukupnom iznosu od 1.811,392,03 kuna te je neuredno vodilo poslovne knjige – objavljeno je tada na službenim stranicama DORH-a.

Pročitajte još

Uhićen Francuz zbog prometne nesreće u kojoj je teže ozlijeđen Libertasov vozač

Dulist

Dvojica maloljetnih nasilnika iz Uvale Lapad u pritvoru

Dulist

NOVA MOKOŠICA U stanu 58-godišnjaka pronađena droga za preprodaju

Dulist