Grad

Aerodrom u Trebinju? Studija o utjecaju na okoliš kaže kako bi moglo bi doći do zagađenja Omble

Aerodrom u Trebinju? Studija o utjecaju na okoliš kaže kako bi moglo bi doći do zagađenja Omble

Izgradnja aerodroma u Trebinju mogla bi imati negativan utjecaj na izvorište rijeke Omble, navodi se u nedavno objavljenoj studiji o utjecaju na okoliš izgradnje aerodroma u Trebinju. Studiju je, navodi BIH portal Capital, izradio Institut za građevinatstvo IG iz Banja Luke.

Lokacija se, prema dokumentima, nalazi u trećoj zoni sanitarne zaštite izvorišta, što znači da se prilikom projektiranja trena uzeti i niz zabrana koje za istu vrijede.

– S obzirom da se radi o izvoru koji se koristi za vodoopskrbu, posebna pažnja se posvećuje njegovoj zaštiti, u smislu da ne dođe do njegovog zagađenja – stoji u Procjeni u kojoj se ističe i kako se moraju poduzeti mjere da do toga ne bi došlo.

Primjerice, vozila i mehanizacija moraju biti na vodonepropusnom platou uz strogu kontrolu curenja ili pak ‘naftni derivati se moraju čuvati u zatvorenom posudama smještenim u betonskom bazenu zaštićenom od atmosferskih utjecaja’.

Prema važećem Pravilniku o uvjetima za utvrđivanje zona sanitarne zaštite izvorišta Republike Hrvatske u trećoj zoni je zabranjeno privremeno i trajno odlaganje otpada, građenje cjevovoda za transport tekućina koje mogu izazvati onečišćenje voda, građenje benzinskih pumpi bez rezervoara sa duplom stijenkom, te eksploatacija mineralnih sirovina, također navode. Upravo zbog ugroze Omble gradonačelnik Franković zatražio je obustavu radova dok se ne ispita utjecaj na okoliš preko granica dviju država.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist