DuList IN

[ADVENTSKI KALENDAR DULISTA] Osvojite dvije slikovnice dubrovačkog ogranka Matice hrvatske

[ADVENTSKI KALENDAR DULISTA] Osvojite dvije slikovnice dubrovačkog ogranka Matice hrvatske

Dragi čitatelji, DuList i ove godine tradicionalno je pokrenuo svoj adventski kalendar. Htjeli bismo vam sitnicama, mali lijepim poklonima, uveseliti blagdane pred nama. Pratite nas i ove godine osvojite niz prekrasnih poklona…

Ovog četvrtka, povodom Adventa, Ogranak matice hrvatske u Dubrovniku daruje čitateljima DuLista slikovnice ‘Zločesta godina ‘ autorica Marije Radonić i Slavice Stojan i ilustratorice Andree Vukoja te ‘Zgode ei nezgode Marojice Caboge’ autorice Vesna Miović, ilustratora Robert Kralj

Zločesta godina je slikovnica za stariju djecu koja govori o tome kako su se u Dubrovačkoj Republici velika pozornost i oprez posvećivali epidemijama koje su s vremena na vrijeme napadale Grad. Konkretno je riječ o kugi koja je veliku nevolju prouzročila Gradu, a trajala je od prosinca 1526. do konca 1527. godine. U tih nešto više od godine dana, dubrovački stanovnici postali su svijesni brojnih epidemioloških činjenica i načina za očuvanje vlastitog života i života svojih bližnjih te drugih stanovnika Grada zahvaljujući mudrom upravljanju aristokratske vlaste i njezinih dužnosnika (kacamorti) Gradom i državom. Tekst priče asocijativno se dotiče i našeg vremena upozoravajući da su epidemije neizbježne bile u prošlosti, da se pojavljuju i u našem vremenu i da jedino samokontrolom i poštivanjem epidemioloških mjera, vodeći računa o vlastitoj sigurnosti, kao i o sigurnosti drugih možemo izbjeći fatalne posljedice za čovječanstvo.
Ova slikovnica posvećena je svima koji se ponašaju odgovorno u pandemiji Covida-19.

‘Zgode i nezgode Marojice Caboge’, slikovnica, autorica Vesna Miović, ilustrator Robert Kralj
Priča o plemiću i diplomatu Marinu Marojici Cabogi vraća nas u doba srednjovjekovne Dubrovačke Republike i susjednog moćnog Otomanskog Carstva koje je štitilo Dubrovačku Republiku, ali i za tu uslugu naplaćivalo harač. Marojica Caboga bio je poklisar harača i sultanu je u Istanbul donosio vreće zlatnika i srebrnjaka. Po naravi je bio radoznao, hrabar, ali i nagao te je zbog toga proživio razne zgode i nezgode. Unatoč svemu, uvijek je vjerno služio svome gradu, naročito nakon razornog potresa 1667. godine.

Javite nam se na nagradna@dulist.hr – napišite nam vaše ime, prezime i kontakt, uz naznaku knjige koju želite i naravno, budite najbrži, jer dvije najbrže osobe osvajaju knjigu!

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist