DuList INUrednički izbor

A IZA FOTOAPARATA KATARINA RADONIĆ Nova kolekcija Anamarije Asanović snimljena u Konavlima

A IZA FOTOAPARATA KATARINA RADONIĆ Nova kolekcija Anamarije Asanović snimljena u Konavlima

‘Back to roots’ ili ‘Povratak korijenima’ naziv je nove kolekcije splitske modne dizajnerice Anamarije Asanović. Novu je kolekciju snimala u Konavlima, a iza fotoaparata je stala Dubrovkinja Katarina Radonić. Riječ je o kolekciji koja je inspirirana prirodom, povratkom korijenima, zemlji i poljoprivredi.

— Nečemu što možeš stvoriti sam svojim rukama. Povratak je to nekim daljnjim i možda jednostavnijim vremenima. Ukratko, ‘back to basics’ – reći će nam Anamarija koja se bavi modom od svoje petnaeste godine, a već deset godina ima vlastiti brend ‘A_A Anamarija Asanovic’. Kolekcija je namijenjena već ostvarenim ženama koje znaju što žele, koje traže svoj mir nakon radnog tjedna. Ženama koje su spremne iz tenisica uskočiti u štikle i otići na druženje, ali isto tako i na izlet u prirodu. Kolekcija je satkana od usklađenih materijala koji udišu život modernoj praktičnosti, ali i udobnosti, a komadi su stvoreni da traju zauvijek te prelaze iz generacije u generaciju. Naglašava i kako joj pandemija nije otežala stvaranje kolekcije.

A IZA FOTOAPARATA KATARINA RADONIĆ Nova kolekcija Anamarije Asanović snimljena u Konavlima

— Nikad ne odustajem od želje za stvaranjem, kao i inspiracije. Međutim, nastao je drugi problem, a to je nabava materijala i mogućnost biranja – rekla je Anamarija koja uvijek vrlo rado dolazi u Dubrovnik.
—Grad ima posebnu energiju i ljepotu o kojoj si jednostavno ovisan – ističe Anamarija. Kod ove kolekcije, a i Anamarijinog rada inače, fotografkinji Katarini Radonić se posebno sviđa što je svaki komad iskoristiv za sve prilike i odgovara svakoj liniji i građi. Nova kolekcija joj se čini poput tradicionalnih nošnji za modernu ženu. Izuzetno je efektna, kaže, a također jako jednostavna, udobna i nosiva.
—S ovog snimanja definitivno bih izdvojila smeđi kaputić na zlatne kokoši koji je nosila Daria, izgleda kao nešto što bi se moglo naći u noninom ormaru, a opet je nešto sasvim novo. U takve se komade zaljubim na prvi pogled – naglasit će Katarina.

Autentično etno ozračje
Čim ju je Anamarija nazvala i iznijela svoju ideju za fotografiranje nove kolekcije, Katarina je znala što treba raditi.

—Rekla sam joj da poznajem cure koje su kao stvorene za takve fotografije, a prirodnih ljepota u blizini Dubrovnika svakako ne fali. Curama se ideja svidjela te je bilo jedino preostalo pronaći lokaciju – rekla je Katarina. Htjele su postići autentično etno ozračje i prenijeti jednostavnu atmosferu seoskog života, ali na kreativniji i moderniji način.

A IZA FOTOAPARATA KATARINA RADONIĆ Nova kolekcija Anamarije Asanović snimljena u Konavlima
— Kolekcija sama po sebi odiše šarmom koji je nekako drukčiji od gradskog i uštogljenog na koji smo navikli i tu smo zapravo pokušale postići nekakvu eleganciju, koja je također ležerna – ističe Katarina dodajući kako su se domaće životinje, koje su također ‘sudjelovale’ u snimanju, savršeno uklopile u priču. Tu je naravno prisutan i element neobičnosti koji je dobrodošao u modnoj fotografiji.
—Poučena neugodnim iskustvom s kokošima iz djetinjstva, temeljito sam odradila pripremu te provjerila ima li netko domaće životinje koje su pitome i raspoložene za suradnju. Tu je uskočila moja draga prija – teljica Zrinka Šapro i u roku od jednog dana nam omogućila snimanje – reći će Katarina kroz smijeh. Tako su se Konavle nametnule kao logičan izbor. Inspiracija je svakako kolekcija sama po sebi, a Anamarijin koncept je pokušala dočarati što vjernije.

A IZA FOTOAPARATA KATARINA RADONIĆ Nova kolekcija Anamarije Asanović snimljena u Konavlima
— Jednom kad snimanje krene, inspiracija je svaki novi odjevni komad, promjena svjetla ili lokacije, sve teče zapravo dosta prirodno i opušteno pogotovo kad se radi o ovakvim suradnjama koje nisu samo strogo poslovne već i prijateljske te dopuštaju određenu slobodu – rekla je naša dubrovačka fotografkinja koja je i više nego zadovoljna, a i povratne reakcije su jako pozitivne.
—Čini mi se da se sve posložilo baš onako kako smo zamislile – ističe Katarina.

A IZA FOTOAPARATA KATARINA RADONIĆ Nova kolekcija Anamarije Asanović snimljena u Konavlima

Spojio ih je Milano
Anamarija i Katarina upoznale su se prije dvanaest godina u Milanu.

—Na molbu zajedničkog prijatelja, Anamarija me primila kod sebe na par dana dok ne pronađem stan. Već na samom početku smo kliknule jer imamo slične interese, ideje i pogled na život općenito – reći će Katarina dodajući kako bi voljela da imaju više slobodnog vremena i da bliže žive, a sve kako bi mogle više ideja provesti u djela.
— Stvarno jako dobro funkcioniramo kao tim – kaže Katarina. Anamarija nam također ističe kako su obje bile u određenim granama umjetnosti te su se u Milanu svakodnevno družile.
— Tako smo i zajedno razvijale to naše viđenje umjetnosti. Nije bilo sumnje da ćemo i sad kliknuti. Sve dosad što smo radile za moje kampanje, nisam trebala ništa puno objašnjavati. Sve me je Katarina na prvu razumjela. I volim kad mi ona daje prijedloge i kad iznosi svoje ideje. Volim raditi s njom jer mislim i znam da super radi svoj posao te da ima odlično oko za detalje – rekla je Anamarija.

‘Obje radimo ono što volimo’
Riječ je o njihovom drugom zajedničkom projektu. Prvi su odradile u petom mjesecu ove godine. To je bilo snimanje kolekcije za ljeto 2020.’
—Ideja za taj projekt nastala je puno prije kada mi je Anamarija rekla da bi htjela da je fotografiram u ‘piknik’ stilu. I zbog cijele je COVID-19 situacije nastao piknik na krovu zgrade u Splitu. U snimanju su sudjelovale i Anamarijine dvije prijateljice – Anja i Petra. To je također jedno divno iskustvo ispunjeno pozitivnom energijom – kaže Katarina. Njihove suradnje su neiscrpan izvor kreativnosti. Tijekom cijelog tog procesa uvijek puno komuniciraju.

A IZA FOTOAPARATA KATARINA RADONIĆ Nova kolekcija Anamarije Asanović snimljena u Konavlima
—Najčešće ne možemo dočekati da dođemo do riječi pa nevjerojatno brzo sve iskomuniciramo i bacamo se na posao. Obje radimo ono što volimo i mislim da je to jako bitno. Naše struke i naši karakteri se izvrsno nadopunjuju – rekla je Katarina.
—Do sada se još nikada nije dogodilo neko veće neslaganje, a kada god postoje neke ‘ili/ili situacije’ brzo budu riješene. Anamarija je jedno nevjerojatno pozitivno biće i jako je ugodno s njom raditi i družiti se. Većina vremena nam prođe u smijehu, a ta se opuštena atmosfera onda svakako prenosi na modele pa samim tim i na fotografije – ističe Katarina. Nova kolekcija Anamarije Asanović se već nalazi u butizi, a uskoro će biti dostupna i na web shopu.


POSEBNA LJEPOTA I ENERGIJA
Nijedna cura se ne bavi modelingom
Djevojke koje su sudjelovale u snimanju su Daria Morović, Maja Makivić i Nika Limov.
—Nijedna od cura se ne bavi profesionalno modelingom, ali su snimanje odradile i više nego profesionalno. Sve tri sam upoznala sasvim slučajno, a privukle su mi pažnju svojom posebnom ljepotom i energijom. Jako smo lijepo surađivale i nadam se da ćemo za to opet imati priliku – kaže nam Katarina Radonić.

Foto: Katarina Radonić

Članak objavljen u tiskanom izdanju DuLista 25. studenog 2020.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist