DuList IN

7 romantičnih komedija idealnih za vikend

7 romantičnih komedija idealnih za vikend

Filmovi mogu predstavljati svojevrsni bijeg od stvarnosti, katarzu ili pozitivni ‘booster’. U siječnju, kada skoro ništa ne radi (barem u Dubrovniku) i nema zanimljivih događanja, slobodno vrijeme (ili vrijeme izolacije) može se iskoristiti za gledanje filmskih uradaka. Vjerujemo da svatko preferira ovaj ili onaj žanr, ali mi smo u ovom broju DuLista htjeli izdvojiti nekoliko romantičnih komedija koje ste (možda) barem jednom pogledali. Izabrali smo ih sedam!

Moj dečko se ženi (My Best Friend’s Wedding)

Gastro kritičarka Julianne Potter (Julia Roberts) pred svoj 28. rođendan dobije poziv od najboljeg prijatelja Michaela O’Neala (Dermot Mulroney). Naime, riječ je o prijateljima koji se znaju još od studentskih dana, a koji su se dogovorili da će se vjenčati, ako i dalje budu samci do 28. rođendana. U tom je trenutku Julianne promislila kako će je Michael zaprositi, no on joj obznani da će se uskoro vjenčati za Kimberly Wallace (Cameron Diaz). Shvativši da prema njemu gaji osjećaje, i da je ustvari ljubav njenog života, Julianne na razne načine pokušava sabotirati njegov veliki dan. U tome joj, među ostalim, pomaže i prijatelj i urednik George Downes (Rupert Everett). Radi se zasigurno o jednoj od najuspješnijih komedija svih vremena u kojoj glavnu ulogu tumači Julia Roberts, jedno od neizostavnih lica ovog žanra u devedesetim godinama.

 

Od klinke do komada (13 going on 30)

Jenna Rink je simpatična tinejdžerica kojoj se život promijeni u jednoj večeri iz temelja. Nakon katastrofalne proslave 13 rođendana i poniženja kojeg su joj priuštile vršnjakinje, Jenni se, uz pomoć čarolije, ostvari dugo priželjkivana želja – da odraste što prije! Tako se idućeg jutra probudila kao zanosna i uspješna 30-godišnjakinja (Jennifer Garner). Nakon prvotnog šoka, Jenna se vrlo brzo snašla u ‘novom svijetu’ u kojem ima posao urednice u svom omiljenom časopisu i fenomenalan stan. No, shvatila je da joj netko nedostaje. To je njen nekadašnji najbolji prijatelj Matt (Mark Ruffalo) s kojim očito nije u dobrom kontaktu i koji je zaručen. Tada dolazi sebi i shvaća da zapravo nema sve što želi te njena glavna želja postaje vratiti najboljeg prijatelja.

 

Ljubav i praznici (The Holiday)

‘Ljubav i praznici’ je poznata romantična komedija u kojoj glavne uloge tumače Kate Winslet i Cameron Diaz. Iris Simpkins (Kate Winslet) živi u Surreyu malom gradu nedaleko od Londona. U blagdansko, božićno vrijeme saznaje kako se njezin bivši Jasper Bloom (Rufus Sewell), u kojeg je i dalje zaljubljena – zaručio. Nakon emocionalnog šoka, odlučuje se na životni zaokret. U isto vrijeme, u Los Angelesu producentica Amanda Woods (Cameron Diaz) prekida s dečkom Ethanom (Edward Burns) nakon što je saznala da ju je prevario. Preko interneta dođe u kontakt s Iris te one odluče zamijeniti kuće na dva tjedna. Iako misle da će to razdoblje provesti same, u njihove živote ulaze nove osobe – Graham (Jude Law) i Miles (Jack Black).

 

Kako se riješiti frajera u 10 dana (How to Lose a Guy in 10 Days)

Filmski prati život novinarke Andie Anderson (Kate Hudson) i direktora marketinške tvrtke Benjamina Barryja (Matthew McConaughey). Nakon što njena prijateljica doživi još jedan prekid, Andie u svom novom tekstu piše o tome kako natjerati muškarca da vas ostavi za 10 dana. Odlučuje pronaći frajera kojeg će moći ‘koristiti’ u svom eksperimentu, odnosno toliko izluditi da će je i ostaviti u navedenom razdoblju. U njen život tada ulazi Benjamin, koji je s druge strane siguran da sa svojim romantičnim sposobnostima može natjerati bilo koju ženu da se zaljubi u njega – u 10 dana. Kad se njih dvoje prvi put susretnu u baru, njihovi životi kreću neočekivanim putevima.

 

10 razloga zašto te mrzim (10 Things I Hate About You)

Ponovno broj 10. Cameron (Joseph Gordon-Levitt) prvog se dana škole odmah zaljubi u popularnu učenicu Biancu (Larisa Oleynik). Uskoro saznaje kako Bianca ne može izlaziti. Naime, njen otac ne dozvoljava kćerima da izlaze prije mature. No, donosi novo pravilo – Bianca, kao mlađa sestra, ne može ići na spojeve, sve dok njena starija sestra Kat (Julia Stiles) ne pronađe dečka. Kat je inače samouvjerena ljubiteljica književnosti i potpuno nezainteresirana za dečke i veze. Cameron želi to promijeniti i odluči pronaći bolju polovicu Kat. Pronalazi Patricka (Heath Ledger) koji pristaje na njihov plan da privuče pozornost Kat i izvede je na spoj, ali jedino uz uvjet da mu se za to plati!

 

Ja u ljubav vjerujem (Notting Hill)

Simpatični William Thacker (Hugh Grant) vlasnik je male knjižare u londonskoj četvrti Notting Hill. Jednog dana u njegovu knjižaru ulazi, ni više ni manje, nego filmska zvijezda i američka miljenica Anna Scott (Julia Roberts), a koja je u Londonu kako bi predstavila novi film. Nedugo nakon toga, ponovno se susreću na ulici, a on sasvim slučajno prolije sok po njenoj majici. Nije mu preostalo ništa drugo, nego da se ispriča i ponudi joj da se presvuče u njegovom stanu koji se nalazi u blizini. I nije mu puno trebalo kako bi se zaljubio u nju. Anna i William se s vremenom sve više zbližavaju, što prerasta u ljubavnu vezu – naravno, uz nepredviđene okolnosti.

 

Imaš poruku (You’ve Got Mail)

Opet knjiga, opet knjižara. Radnja se odvija u razdoblju u kojem internet polako ulazi u svakodnevicu ljudskih života. Kathleen Kelly (Meg Ryan) vlasnica je male butige dječjih knjiga, a koju je osnovala njezina pokojna majka. Iako je u vezi s dečkom, novinarom Frankom (Greg Kinnear), zaljubljuje se u neznanca na internetu pod kodnim imenom ‘NY 152’. No, ne zna kako je zapravo riječ o njenom ljutom poslovnom suparniku s kojim se jednom prilikom i upoznaje uživo. To je Joe Fox (Tom Hanks), sin vlasnika knjižara ‘Fox’ koji je baš u vrijeme njihovog dopisivanja otvorio novu veliku podružnicu, baš u blizini male Kathleenine knjižare.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist