Aktualno

6 stvari koje možete napraviti za svoje mentalno zdravlje

mentalno zdravlje

Uz Svjetski dan mentalnog zdravlja donosimo promišljanja o tome što možete učiniti za sebe kako vam mentalno zdravlje ne bi patilo.

Svakodnevni život često i sam donosi određene tegobe, a mnoga globalna događanja u zadnjih nekoliko godina dodatno su opteretila ljude diljem svijeta, pa tako i Hrvate.

Donosimo neke od načina pomoću kojih možete olakšati svoje brige.

NE ČEKAJTE SAMO ODOBRAVANJE DRUGIH, NAUČITE CIJENITI SAMI SEBE

Naravno da, kao društvena bića, volimo tuđe odobravanje i poticaje prijatelja, obitelji i kolega, ali ponekad je dobro i same sebe ohrabrivati i pokazivati si ljubav. Jedna od najvažnijih stvari koje možemo napraviti za svoje zdravlje jest da shvatimo da vrijedimo kao individue, neovisno o našim poslovnim, statusnim, financijskim i sličnim uspjesima.

BRINITE O SVOM FIZIČKOM ZDRAVLJU

Poznata nam je uzrečica: U zdravom tijelu, zdrav duh. Iako ne možemo brigom o tijelu zamijeniti brigu o mentalnom zdravlju, svakako jedno pomaže drugome. Bolje se osjećamo i fizički i psihički kada jedemo hranjive i zdrave obroke, izbjegavamo pušenje i alkohol, te pijemo dovoljne količine vode. Uz to, tjelovježba i dovoljno sna također su nam važni.

OKRUŽITE SE DOBRIM LJUDIMA

Ljudi koji imaju snažne obiteljske i prijateljske veze zdraviji su od onih koji nemaju mrežu podrške. Pronađite svoje ljude i održavajte lijepe odnose.

PRONAĐITE NAČINE KOJI ĆE VAM NAJBOLJE POMOĆI U TRENUCIMA STRESA

Stres je neizbježni dio života, a kako bi spriječili da vas obuzme, pronađite što vama osobno najviše odgovara kako biste se najbolje nosili sa stresom kada je to potrebno. Različitim ljudima pomažu različite metode, to mogu biti kreativni hobiji, šetnje, boravak u prirodi, vođenje dnevnika, meditacija i sl. Isto tako, neovisno o tegobama koje vas snađu, kada je život težak dobro je prisjetiti se lijepih trenutaka koje ste proživjeli.

Banner 300x250 DU 1
UTIŠAJTE UM

Ponekad nam je upravo naš um, najveći neprijatelj i izazivač tjeskobe i drugih negativnih emocija. Prirodno je brinuti, ali kada nas misli obuzmu možemo pokušati meditirati, opuštati se, ili ako ste vjernik, moliti. Sve su to metode koje mogu pomoći pozitivnijem stavu.

NEMOJTE SE PREOPTEREĆIVATI, POSTAVITE REALISTIČNE CILJEVE

Neovisno o tome radi li se o osobnim ili profesionalnim željama, ciljajte visoko, ali budite realni. Svaki dobar napredak dugotrajni je proces. Ništa vrijedno se ne događa preko noći.

Važno je također napomenuti da, iako postoje načini na koje si možemo sami pomoći, postoje stručnjaci kojima se možete javiti ako se ne možete sami nositi s nekim problemima.

U Hrvatskom zdravstvenom sustavu, građani mogu doći do psihijatra preko HZZO-a, a zahvaljujući partnerstvu Vlade i financijskoj podršci HZZO-a, psiholozi se također vraćaju u domove zdravlja nakon trideset godina. Više o tome možete pročitati na stranicama Ministarstva zdravstva.

Izvori: Ministarstvo zdravstva/University of Michigan

Pročitajte još

Sutra besplatan obilazak zidina, galerija i muzeja

Dulist

KORAK BLIŽE Grad se nada da će se dvorana u Gospinom polju početi graditi 2026.

Dulist

POLOŽENI VIJENCI Sjećanje na žrtve pogubljene na Daksi

Dulist