Crna kronika

53-godišnji poduzetnik utajom poreza oštetio državu za 200 tisuća kuna

Porezna lista srama

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave muškarac u dobi od 53 godine sumnjiči se za više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta i to kazneno djelo ‘Utaja poreza ili carine’ i ‘Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga’.
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja da osumnjičeni, kao vlasnik obrta koje se bavi iznajmljivanjem i davanjem u zakup opreme za rekreaciju i sport, odnosno plovnih prijevoznih sredstava, od početka 2018. do kraja 2020., s ciljem izbjegavanja obveze plaćanja poreza na dodanu vrijednost i poreza na dohodak, u svojim poslovnim knjigama nije prikazao preko 710 tisuća kuna primitka koje je obrt ostvario naplatom bankovnih kartica. Za navedeni primitak nije izdavao fiskalne račune korisnicima usluga, a cjelokupni prihod naplaćenih kreditnih kartica isplaćen je na inozemne račune otvorene u Velikoj Britaniji i Bugarskoj. Na opisani način Državni proračun RH oštetio je za iznos od gotovo 200 tisuća kuna.
Također je utvrđeno da je povrijedio obvezu vođenja poslovnih knjiga, budući u njima nije uredno evidentirao sve poslovne događaje.
Zbog opisanih kaznenih djela policija je protiv osumnjičenog podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Pročitajte još

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist