Aktualno

30 GODINA POSLIJE U Mokošici stambeno zbrinuto 65 dubrovačkih branitelja

30 GODINA POSLIJE U Mokošici stambeno zbrinuto 65 dubrovačkih branitelja

Nakon podosta vremena jedan dio dubrovačkim branitelja u ruke je dobio ključeve svojih stanova. Njihovo svečano uručivanje za 65 domova hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata održano je u utorak u Mokošici, a tim činom označeno je i njihovo useljenje. Tom prilikom, svoje dojmove s nama je podijelio branitelj Ivo Burić koji je sa suprugom Vesnom i kćerkicom Anđelom obišao svoj novi stan u prizemlju.

– Dojmovi su odlični. Dočekali smo. Stalno se nešto godinama bilo odgađalo i otezalo, a sada je stan napokon tu. Cijelo vrijeme smo proveli u tuđem stanu, od Grada. Sada je super imati ipak nešto svoje. Nas troje dobili smo ovaj dvosobni stan, sasvim dovoljan za naše potrebe – rekao nam je Burić.

Stanom je zadovoljan i branitelj Jure Matijić.

– Konačno imam nešto svoje. Da mi je jedino 20 godina manje, bio bi bolje. Ali, ne smijemo biti sebični. Hvala Gradu i ministru. Ovakvog projekta malo gdje u Hrvatskoj ima – istaknuo je Matijić.

Događanju je nazočio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je naglasio kako mu je iznimno zadovoljstvo pozdraviti sve okupljene ispred zgrada u koje će se uskoro useliti novi stanari, hrvatski ratni vojni invalidi, ljudi koji su dijelove svoga tijela dali u obrani drage nam Domovine. Zahvalio se gradonačelniku Matu Frankoviću na suradnji u realizaciji ovog hvale vrijednog projekta. Podsjetio je kako početak projekta seže u 2018. godinu kada su Grad i Ministarstvo hrvatskih branitelja zaključili sporazum temeljem kojeg su izgrađene četiri zgrade s ukupno 108 stanova. Uloženo je više od 95 milijuna kuna, od čega je Grad uložio 48,8 milijuna za 43 stana, 20 garažnih i parkirališnih mjesta, koji temeljem ugovora pripadaju gradu. Ministarstvo je s 46,5 milijuna kuna financiralo 65 stanova za HRVI s područja Dubrovnika, a koji su podnijeli zahtjev za stambeno zbrinjavanje u skladu s redoslijedom na listi i zakonskim rješenjima.

Svi hrvatski ratni vojni invalidi s područja grada sad su zbrinuti, a koji su u skladu s kriterijima ostvarili pravo na dodjelu stana – kazao je ministar. Napomenuo je kako je do Domovinskog rata na ovamo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zbrinuto 704 stradalnika, 388 dodjelom kredita, 65 dodjelom financijske potpore i 251 dodjelom stana.

– U mandatu Vlade Andreja Plenkovića zbrinuto je ukupno 4727 braniteljskih obitelji, od kojih je 106 s ovog područja. Ponosan sam i sretan što će se taj broj povisiti za 65 obitelji kojima ćemo danas uručiti ključeve. To je na tragu politike Vlade gdje su Domovinski rat i hrvatski branitelji prepoznati kao najsnažniji temelj samostalne i suverene RH i gdje se svaka kuna uložena za stambeno zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata višestruko isplati. Jer za buduće stanare ovo je novi dom – poručio je Medved te se prisjetio herojske obrane Dubrovnika, čiju 30. obljetnicu obilježavamo ovih dana.

Gradonačelnik Mato Franković iznio je kako se ovim uvelike mijenjaju životi 65 naših sugrađana, hrvatskih branitelja koji ‘konačno dobivaju svoj krov nad svojom glavom’.

– Kada smo se prošli put našli u ovom sastavu, položili smo kamen temeljac za ovu zgradu. Danas, mislim da to mogu reći u ime svih, stojimo ovdje ponosno znajući da smo ispunili dano obećanje. Ovo je još jedan način da im svi skupa kažemo hvala za njihov veliki doprinos u obrani naše Domovine – naglasio je te dodao da je pred nama obilježavanje 30. obljetnice herojske obrane Grada Dubrovnika, obljetnice početka agresije i svega onoga što je uslijedilo.

– Koliko god su to teški dani za ovaj Grad, uvijek u toj priči, imamo i naše branitelje koji nas čine ponosnima, i čiju žrtvu ne možemo zaboraviti, a kako bismo mi danas mogli vijoriti naš hrvatski barjak i našu zastavu Libertas – istaknuo je Franković. Kazao je i kako se Grad Dubrovnik se aktivno uključio u projekt Ministarstva hrvatskih branitelja za stambeno zbrinjavanje branitelja i stradalnika Domovinskog rata s područja Dubrovnika.

– Grad je dao zemljište na kojem su izgrađene zgrade, snosio troškove komunalnog opremanja i komunalnog doprinosa, te ujedno dodatno financijski stimulirao izgradnju s nešto većim iznosom od 10 milijuna kuna. Također, kupnjom 43 stana s pripadajućim garažnim mjestima, Dubrovnik je podržao investiciju s iznosom od 38 milijuna kuna – naglasio je Franković.

– Ovo je danas mjesto bolje budućnosti i vraćanja dugova iz prošlosti. Pred nama je još posla u zbrinjavanju hrvatskih branitelja. Obećavam da ćemo taj posao vrlo skoro dovesti do svog kraja. Nadam se i vjerujem da će svi u budućnosti biti zadovoljni na ovom mjestu, novog življenja, novog smijeha i nove sreće – dodao je.

Na njega nadovezao se župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić koji je naglasio kako je lijepo danas biti ovdje.

– Siguran sam da s vama dijelim veliko zadovoljstvo jer omogućujemo našim braniteljima useljavanje u stambeni prostor kojim vraćamo dug kojeg imamo prema njima od Domovinskog rata. Domovinski rat nam je svetinja. On je najsvjetliji dio hrvatske povijesti, a za to su najzaslužniji branitelji i, naravno, ovo je jedan način kako da im zahvalimo za žrtvu, ljubav i ustrajnost kojom su obranili našu domovinu – iznio je.

Hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata koji su danas preuzeli ključeve svojih stanova su: Jure Matijić, Ivica Bonovil, Slavko Perić, Bernard Gavran, Siniša Fajdetić, Denis Tomašić, Jozo Hapan, Anđelko Bogdanović, Pero Matijević, Mato Čurćija, Branko Batinić, Jadranko Herceg, Denis Tešanović, Stipe Šarac, Andrija Glavinić, Goran Prizmić, Rasim Dević, Mirko Rakić, Zoran Buntić, Srećko Džamarija, Božo Urđević, Stanislav Bošković, Ivo Hapan, Karmela Fertić, Ivo Limov, Mato Raguž, Denis Dilberović, Božo Raguž, Hakija Krluć, Pavle Mateljak, Brankica Tolušić, Rafo Sentić, Marija Perković, Ivo Burić, Pero Kristić, Darko Prkačin, Anđel Kraljević, Mišo Bokarica, Zdravko Mikulić, Miljenko Zvono, Fehim Podrug, Željko Dekan, Ružica Đuderija, Mato Glamazić, Niko Vlahušić, Milan Biočić, Tomislav Kaznačić, Ile Vujnović, Dubravka Vnučec, Željko Raguž, Ivica Vlatko, Dean Vučković, Zoran Jozić, Ivica Barišić, Robert Ovničević, Vedran Pehar Jojić, Mladen Mikulić, Nikša Ucović, Roberto Trojanović, Mišo Oberan, Antun Radiš, Davor Hozić, Zoran Gaurina, Frano Kolunđija i Marko Palameta.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist