Aktualno

20 GODINA OD IZGRADNJE Plenković: Ovaj most je sjajan arhitektonski ‘statement’

20 GODINA OD IZGRADNJE Plenković: Ovaj most je sjajan arhitektonski 'statement'

Zadovoljstvo mi je u ime Vlade obilježiti 20 obljetnicu otvaranja Mosta dr. Franja Tuđmana, koja se zbiva nekoliko dana uoči njegove stote obljetnice rođenja – rekao je premijer Andrej Plenković na svečanosti obilježavanja 20 godina od izgradnje mosta preko Omble.
– Simbolika mosta, imena mosta, stvaranja države, činjenice da je projekt krenuo 1989. pa je stao zbog razaranja Dubrovnika i okupacije dijela našeg teritorija i njegova izgradnja u tri godine od strane Hrvatskih cesta, u razdoblju kada smo kretali prema europskom putu su zaista važne faze razvoja Hrvatske i naše prometne infrastrukture. Ovaj most, koji je omogućio stanovnicima Dubrovnika, ali i svima koji u njega dolaze da na kraju puta vrlo brzo dođu u grad ili krenu dalje prema Konavlima je sjajan arhitektonski ‘statement’ – rekao je dalje premijer te istaknuo kako most predivan kad ga gledamo s mora, s kopna i iz zraka.
-Ne znate iz koje vizure je ljepši i dojmljiviji i predstavlja pravi arhitektonski i građevinski biser – rekao je te istaknuo kako ćemo u ovoj godini konačno svečano otvoriti Pelješki most, koji ne spaja samo Komarnu i Brijestu, već spaja Hrvatsku, naš državni teritorij jednom i zauvijek, To su, rekao je, kapitalni, veliki trenutci za jedan narod i ogroman su doprinos cijelog našeg građevinskog sektora strateškim državnim interesima Hrvatske.
-To su mostovi koji su ne samo lijepi nego su funkcionalni i važni i u geopolitičkom smislu, važni su kao dio naše kritične infrastrukture i važni su za bolje povezivanje juga Hrvatske i stavljanja ovog dijela Dubrovačko-neretvanske županije u ravnopravan položaj sa svim drugim dijelovima Hrvatske – rekao je te se zahvalio onima koji su kroz svoj životni put uložili sebe, svoje znanje i trud u to da evo već 20 godina doživljavamo ovaj most kao nešto što je skoro pa oduvijek bilo tu.
Na svečanosti su bili ministar Oleg Butković te ministrica Nina Obuljen Koržinek, župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Mato FrankovIć i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je ovom prilikom kako je most značajno skratio vrijeme putovanja prema gradu za stanovnike zapadnog dijela grada te značajno rasteretio prometnicu kroz Rijeku dubrovačku i time život stanovnika grada promijenio na bolje.
-Izgradnja mosta omogućila je i daljnji razvoj ovog područja, pa je Grad Dubrovnik, nastavljajući raditi na stvaranju novih mogućnosti za svoje građane, upravo ovdje u neposrednoj blizini prije godinu dana napravio spojnu cestu prema Osojniku. To je, osim što je svima koji ovdje već žive približilo grad, odnosno radna mjesta, školu, liječnika, ujedno omogućilo Gradu potencijal za daljnje širenje. Grad koji je s jedne strane omeđen Srđem s druge strane morem u potpunosti je iskoristio urbani prostor Rijeke dubrovačke postao je oskudan s prostorom za buduće generacije. Izgradnjom ceste života prema Pobrežju i dalje prema gornjim selima omogućuju se našim mladim sugrađanima ali i svima onima koji žele doći živjeti u naš grad nove zone stambenog življenja i uvjeren sam uskoro će se ponovno čuti dječji smjeh iz nekih novih osnovnih škola na Gornjim selima od čega je prošlo više od 50 godina – rekao je Franković.

Na svečanosti su bili i oni koji su svoj rad i znanje utkali u ovaj most kojim se premostila Ombla: glavni projektant mr. sc. Zlatko Šavor, direktor projekta dipl. ing. građ. Dominik Brigović, voditelj građenja iz Konstruktora Tomislav Zović te voditelj nadzora dipl. ing. građ. Hrvoje Macan. Njima je premijer danas uručio priznanja.

Pročitajte još

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović