Hrvatska

17 njih bi sjelo na Nadanovo mjesto

Nadan Vidošević

Na natječaj ze predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) javilo se 17 kandidata, od kojih je pet imalo nedostatke u dokumentaciji, a imena kandidata koji ispunjavaju formalne uvjete bit će objavljena u petak nakon sjednice Upravnog odbora, doznaje se iz HGK.

Na javni poziv za podnošenje kandidatura za izbor predsjednika HGK u mandatnom razdoblju 2014. do 2018. godine zaprimljeno je sedamnaest kandidatura. Sve molbe su pravodobne i svi kandidati su dostavili traženi broj dokumenata, međutim pet kandidata je imalo formalne nedostatke u dokumentaciji, odgovorili su iz HGK na Hinin upit o natječaju za predsjednika HGK.Napominju kako će prijedlog kandidata za mjesto predsjednika utvrditi Upravni odbor Komore nakon obavljenih intervjua sa svim kandidatima koji ispunjavaju formalne uvjete.

Imena kandidata bit će objavljena u petak nakon sjednice Upravnog odbora, kažu u HGK.Upravni odbor HGK raspisao je 6. veljače javni poziv za izbor novog predsjednika HGK, na koji su se u roku od osam dana mogli javiti kandidati koji su ugledni gospodarstvenici ili gospodarski stručnjaci s iskustvom na rukovodećim mjestima, a u prijavi su trebali navesti i da li će funkciju čelnog čovjeka Komore obavljati kao volonteri ili profesionalci.

Javnim pozivom za podnošenje kandidatura za izbor predsjednika HGK u mandatnom razdoblju 2014. do 2018. određeno je da za predsjednika HGK može biti izabrana osoba koja je ugledni gospodarstvenik ili stručnjak iz područja gospodarstva.Kandidati moraju imati visoku stručnu spremu, najmanje 15 godina radnog staža od čega najmanje 10 godina uspješnog rada na višim izvršnim ili strateškim upravljačkim pozicijama u gospodarstvu, a uvjet je i da kandidat nije kazneno osuđivan za kaznena djela protiv gospodarstva i protiv kojeg se ne vodi kazneni postupak.Kandidat za funkciju predsjednika HGK uz prijavu je trebao dostaviti životopis u kojem je naznačeno da li se javlja kao volonter ili profesionalac, a prijava je trebala sadržavati i program rada, odnosno “viziju budućeg rada HGK temeljeno na odredbama Statuta HGK”.

Trenutno je na čelu HGK vršiteljica dužnosti predsjednice Upravnog odbora i predsjednice HGK Sabina Škrtić, pomoćnica ministra gospodarstva, koja je na tu funkciju imenovana sredinom studenog prošle godine, nakon razrješenja dugogodišnjeg čelnika Komore Nadana Vidoševića, uhićenog zbog sumnje u izvlačenja najmanje 35 milijuna kuna iz HGK.Vidoševića je na čelu HGK bio proteklih 18 godina, a USKOK ga tereti da je organizirao kriminalnu skupinu radi izvlačenja milijunskih iznosa iz HGK.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist