Aktualno

11-godišnji dječak preminuo zbog opasnog TikTok izazova?

mobitel telefon internet

11-godišnji dječak iz Engleske, Tomie-Lee Gracie Billington, preminuo je nakon što je navodno sudjelovao u opasnom izazovu s društvene mreže Tiktok nazvanom ‘Chroming’ koji potiče udisanje otrovnih para, prenosi Daily Mail.

‘Chroming’ se koristi kao žargonski izraz za opisivanje trenda udisanja para iz toksičnog izvora kao što su aerosolne limenke, dezodoransi u spreju ili spremnici boja, a postoji od prije 2018. kad je pokrenut TikTok u Ujedinjenom Kraljevstvu. ‘Chroming’ je izuzetno opasan jer može rezultirati vrtoglavicom, halucinacijama, povraćanjem, srčanim udarom, gušenjem te može trajno oštetiti mozak, jetru i bubrege.

– Ne želimo da druga djeca prate TikTok ili budu na društvenim mrežama. Zapravo, želimo ukinuti TikTok i djeci mlađoj od 16 godina zabraniti pristup društvenim mrežama. Ovo nas sve slama, ali želimo pomoći u spašavanju života druge djece i osvijestiti obitelji da svoju djecu zaštite – izjavila je dječakova baka koja radi kao učiteljica s petim i šestim razrednim odjelima u jednoj engleskoj školi.

Baka je rekla kako je primila mnogo poruka drugih roditelja koji su joj zahvalili što je podigla svijest o ovom izazovu. Rekla je da poznaje jednu ženu koja ‘nije imala pojma’ o štetnim trendovima s društvenih mreža, a njezina djeca ‘sretno’ sjede na TikToku u svojim spavaćim sobama. Sada je ta majka uklonila sve društvene mreže s njihovih uređaja i zahvalna je što se otvoreno razgovara o tome.

60 posto djece u dobi od 10 godina ima telefon u Ujedinjenom Kraljevstvu te 63 posto djece iz iste države u dobi od 8 do 11 godina ima svoj profil na društvenim mrežama, prema podacima britanskog regulatora informacija Ofcoma.

Ipak, smrt ovog dječaka se još uvijek smatra neobjašnjenom. Policijska istraga je u tijeku, a dječakovoj obitelji pružaju podršku policajci.

FOTO: Tiktok

Pročitajte još

HGK pokrenuo edukacije za vodiče kajaka radi regulacije i sigurnosti gostiju

Dulist

GRAĐANI OPTIMISTIČNI Bolja financijska situacija nego lani, ipak nije vrijeme za kupnju stana ili automobila

Dulist

[VIDEO/FOTO] Dirljiva humanitarna akcija za Roka uz stihove vječnog Luka Paljetka

Dulist