DuList IN

[ŽUPSKI PJAT] ‘Priče iz Mlina’ Vedrana Mezeija u mističnoj atmosferi stare mlinice obitelji Duper

storytelling zupski pjat 9

Iako ‘Župski pjat’ nosi ‘podnaslov’ Festival tradicionalne gastronomije Župe dubrovačke, on je – puno više od toga. U sebe je, kroz ovih nekoliko dana, uključio i radionice, predavanja, modnu reviju i izvrsne predavače. Jedan od njih je Vedran Mezei, s čijim smo storytelling predavanjem pod nazivom ‘Priče iz Mlina: Sjaj i bijeda u vrelu života’ zaključili ovogodišnje, prvo izdanje našeg malog ali sadržajno bogatog Festivala.
Ovaj događaj održan je u starom mlinu obitelji Duper u Mlinima, a autor, storyteller Vedran, događaj je osmislio ekskluzivno za ovu manifestaciju, tematizirajući između ostalom, važnost vode iz Mlina za Republiku, ali i društveno-umjetnički kontekst tog vremena te uspoređujući Republiku s europskim i svjetskim kretanjima. Tako je posjetiteljima je pružen uvid u povijest i kulturnu baštinu Župe dubrovačke kroz neobičan i atmosferičan doživljaj, a veseli čuti kako će Vedran ovu fantastičnu večer, po svoj prilici – i ponavljati.
Ponedjeljak je, uz plamen svijeća i u nesvakidašnji ambijent starog mlina dočarao srednjovjekovnu atmosferu koja prati temu predavanja. Uvodno, Vedran je govorio o jednoj zanimljivoj odluci Vlade još početkom 14. stoljeća koja se odnosila isključivo na Mline, a storytelling je nastavljen na društvene prilike u tadašnjoj Europi kada se nakon nekoliko stoljeća mračnog doba javlja pokret koji će temeljito promijeniti pogled na život većine stanovnika starog kontinenta. Vedran je ovo ‘ekskluzivno’, prvo predavanje dodatno oplemenio i prikazom značajnih umjetničkih slika koje nastaju u to doba te kao pravi storyteller istaknuo i priče koje se vežu za ova remek-djela. Ugodno i zanimljivo prvo predavanje o ‘vrelu života’ Vedran je zaključio razmotrivši utjecaj tih događaja na Dubrovačku Republiku, ali i na vrijeme u kojem danas živimo.
Interes za prvo predavanje bio je toliko snažan da je, svega dvadesetak minuta nakon objave, broj posjetitelja popunjen. Zato Vedran otvara i novi termin večeras, utorak 30. travnja, a možete se prijaviti na 0953284521. -Nadamo se kako će naš storyteller ovakve večeri, u ambijentu stare mlinice, držati i dalje ‘živima’ te da ćemo u njima uživati još puno puta! – PORUČUJU ORGANIZATORI.

Pročitajte još

PRIPREMITE KOKICE Što donosi novi program Kinematografa Dubrovnik?

Dulist

Promidžbeni film TZ općine Konavle ‘Come home’ osvojio je prestižni bronačni Telly Award

Dulist

Mihaela Pavlović natjecat će se u četvrtfinalu popularnog ‘Survivora’

Dulist