Županija

Županija prvašićima osigurala besplatne udžbenike

Županija prvašićima osigurala besplatne udžbenike

Županijski vijećnici jednoglasno su donijeli odluku o nabavci obveznih školskih udžbenika za učenike prvih razreda osnovnih škola kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija.

Kako je objasnio župan Nikola Dobroslavić, ova mjera proizašla je iz Studije demografskog razvitka, koja je pokazala kako u našoj županiji stanje nije katastrofalno, ali je ozbiljno.

-Mi smo kao i druga područja u Hrvatskoj zabrinuti za stanje demografije. Htjeli smo izraditi i izradili smo studiju demografskog razvitka, koja je pokazala kako situacija nije katastrofalna, ali je vrlo ozbiljna te moramo pažljivo i pomno raditi na demografskoj obnovi. Utvrdili smo poželjne mjere, a neke već rade naše jedinice lokalne samouprave. I mi smo htjeli iskoračiti u taj prostor i predložiti mjeru za koju smatramo da će pridonijeti boljim demografskim kretanjima – rekao je župan, dodavši kako je u ovogodišnjem proračunu osiguran iznos od 700 tisuća kuna.

Tijekom rasprave vijećnici su redom podržali ovaj prijedlog, a SDP-ov vijećnik Ivo Žuvela istaknuo je kako podržava mjeru, ali kako bi trebalo vidjeti koje jedinice lokalne samouprave već ovu mjeru provode kako se mjere ne bi preklapale, a sredstva ostala nepotrošena. Župan mu je odgovorio kako je koordinacija već provedena te kako će one jedinice lokalne samouprave, koje mjeru planiraju u svom proračunu, svoja sredstva preusmjeriti negdje drugo.

Vijećnik Alan Farac (HDZ) apelrirao je na očuvanje udžbenika, a u tom tonu raspravu je nastavio i Srđevac s liste Mosta Marko Giljača. On je, naime, predložio i dva amandmana, no oba nisu prihvaćena.
Naime, kako je istaknuo u raspravi od 11 udžbenika vraćaju se samo tri budući da su ostali radni te se ne mogu više koristiti.

-Udžbenici se koriste prilično i djeca kad ih vraćaju razrednici teško mogu ocijeniti koji je više, a koji manje pohaban, a kod prvaša riječ je o prvom susretu s takvim nečim – rekao je Giljača podsjetivši kako iduće godine ističe četverogodišnji rok nakon kojega se ionako svi udžbenici mijenjaju. Stoga je predložio brisanje članka 6. iz Odluke koji govori o tome kako ih učenici neoštećene ili neuništene.

-Ako ćemo dogodine imati 530 tisuća kuna za kupnju novih udžbenika, jer se samo tri vraćaju, mislim da možemo osigurati i tih 160 tisuća kuna – predložio je Giljača.

No, vijećnici Alan Farac i Kristina Ćurčija (SDP) istaknuli su kako taj članak u sebi nosi i odgojnu komponentu, a njegov amandman nije podržao ni župan iako je rekao kako će se iduće godine voditi računa o tome.
Drugi amandman kojega je predložio Giljača, a koji nije izglasan, odnosio se na 20 posto otpisa oštećenih knjiga.
Ipak, odluka je usvojena jednoglasno pa će prvašići osnovnih škola kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija u rujnu dobiti besplatne udžbenike.

Pročitajte još

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist

ČESTITKA ŽUPANA ‘Našoj mladeži otvaramo perspektivu za rad i uspjeh’

Dulist