Županija

Župan: Sve bi zemlje zapadnog Balkana trebale postati članice EU

civex europska komisija

Župan Nikola Dobroslavić predstavio je Povjerenstvu CIVEX nacrt mišljenja ‘Paket mjera za proširenje EU-a za 2020. godinu’ na kojem kao izvjestitelj radi posljednjih nekoliko mjeseci temeljem dva dokumenta Europske komisije – ‘Komunikacija o politici proširenja EU-a za 2020. godinu’ i ‘Gospodarski i investicijski plan za Zapadni Balkan’ iz listopada prošle godine, ističu iz županije.

Ovaj dokument nastao je nakon konzultacija s predstavnicima Europske komisije, Europskog parlamenta, Europskog gospodarskog i socijalnog vijeća kao i brojnim dionicima zainteresiranim ili uključenim u proces proširenja EU-a. U svom izlaganju župan Dobroslavić naglasio je da bi sve zemlje zapadnog Balkana trebale postati članice EU, što bi bilo obostrano dobro s političkog, gospodarskog i sigurnosnog aspekta, ali naravno sve te zemlje prethodno moraju ispuniti sve kriterije za pristupanje EU, dok Turska tek treba uvjeriti EU da je doista spremna prihvatiti europske standarde i vrednote s obzirom na veliko pogoršanje u pogledu ljudskih prava, vladavine prava te funkcioniranja lokalne demokracije.

U mišljenju je naglašena je potreba uklanjanja nedostataka u funkcioniranju demokracije u zemljama proširenja, posebno na lokalnoj razini. Također župan Dobroslavić pozdravio je pokretanje Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan kao ključnog instrumenta podrške ekonomskom oporavku i razvoju zemalja regije te podržao uključivanje jedinica lokalne i područne samouprave u programiranju i praćenju provedbe mjera odnosno financiranih projekata.

Župan Dobroslavić na kraju izlaganja pozvao je na pojačanu suradnju lokalnih i regionalnih vlasti u EU-u kao i Europskog odbora regija s lokalnim i regionalnim vlastima u zemljama proširenja. Dokument Mišljenje bit će predstavljen i o njemu će se glasati na Plenarnoj sjednici Europskog odbora regija u Bruxellesu početkom svibnja 2021. godine.

Pročitajte još

Potpisani su ugovori za gradnju pretovarnih stanica Janjina i Lastovo

Dulist

DONACIJA VRIJEDNA GOTOVO 20 TISUĆA EURA Marija i Niko Primorac darivali Dom za starije Konavle

Dulist

Župan primio košarkašice ŽKK Ragusa

Dulist