Županija

Župan Dobroslavić na Forumu hrvatskih i poljskih regija u Poreču

Župan Dobroslavić na Forumu hrvatskih i poljskih regija u Poreču

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje na sedmom Forumu hrvatskih i poljskih regija u Poreču.

Ovaj forum nastavlja se na zaključke prethodnog koji je u listopadu prošle godine održan u poljskom gradu Torunu, a rezultat je dobre suradnje Hrvatske zajednice županija i Saveza vojvodstava Republike Poljske, zemalja koje osim sličnog mentaliteta, dijele i slične izazove vezane uz gospodarska pitanja i regionalni ustroj. Teme foruma će tako biti strateško planiranje razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine, ravnomjerni razvoj kroz poticanje ruralnih krajeva, važnost investicija u regijama, potpora kohezijskoj politici Europske unije te obrazovanje i kultura u regijama, kao i razmjena iskustava u regionalnom ustroju dviju država.

Forum je otvorio predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, naglasivši kako je regionalna samouprava važna poveznica između lokalne zajednice i nacionalne razine po pitanjima koja se tiču poboljšanja života naših građana jer najučinkovitije mogu odgovoriti na njihove potrebe, a sudjelovanje županija u pripremama i programiranju operativnih programa ključno je kako bi Republika Hrvatska što kvalitetnije i namjenski iskoristila sredstva Europske unije za ravnomjerni razvoj svih svojih krajeva.

Predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Olgierd Geblewicz tom je prigodom rekao:

– Ovi susreti krenuli su kada su uvjeti bili drugačiji – Poljska je bila članica Europske unije, dok je Hrvatska bila na ulasku. Od tog prvog susreta 2011. napravljeno je mnogo, naše su regije razvijenije, no želimo se razvijati i dalje te nam je u tom smislu ovakva suradnja iznimno važna – dodavši kako je u tom procesu iznimno važno korištenje sredstava EU fondova.

Forum hrvatskih i poljskih regija održava se do petka 13. travnja u Poreču pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i Zaklade Konrad Adenauer.

Suorganizatori sedmog Foruma su Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu, Istarska županija, Hrvatska gospodarska komora i Grad Poreč.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist