Aktualno

‘Zovem se Ivano. Bolujem od leukemije, a ti mi možeš pomoći. Računam na tebe’

'Zovem se Ivano. Bolujem od leukemije, a ti mi možeš pomoći. Računam na tebe'

Zovem se Ivano Marušić i trebam tvoju pomoć. Bolujem od leukemije i treba mi transplantacija koštane srži, a ti mi možeš pomoći. Ako si zdrav i imaš između 18-40 godina možeš biti moj potencijalni donor ili nekom drugom i tako spasiti život – stoji u apelu koji je na svom Facebook profilu objavio Ivanov tata Danijel Marušić iz Velike Gorice.

Kako piše Jutarnji list, malenom Ivanu iz Velike Gorice leukemija je otkrivena nedugo nakon rođenja, a svoj mladi život većinu vremena proveo je po bolnicama. I baš kada se činilo da terapije djeluju, da je ozdravio i da će sve biti u redu, Ivanu, koji će u ožujku napuniti tri godine, bolest se nedavno vratila i opet ga prikovala uz krevet u Klaićevoj bolnici.

Sada mu je potrebna hitna transplantacija koštane srži, a njegov otac Danijel apel za pomoć objavio je na Facebooku u potrazi za adekvatnim donorom koštane srži.

Inače, dvogodišnji Ivano rođen je s atrezijom anusa te je jednu operaciju imao odmah po rođenju, a drugu sa šest mjeseci, nakon koje je imao komplikacije s mokrenjem. Njegovi roditelji nisu ni pomišljali da nakon cijele patnje situacija može postati još gora, no jest. Početkom 2016., kad je Ivano imao devet mjeseci, obolio je od akutne limfatične leukemije, a liječničke prognoze bile su loše.

-Narednih devet mjeseci proveo je u Klinici za dječje bolesti Zagreb na kemoterapijama, a onda su ga od lipnja poslali kući na terapiju održavanja – prisjeća se njegov otac Danijel za Jutarnji.hr. Svoje liječenje trebao je okončati početkom 2018., no nemilosrdna bolest vratila mu se pred ovaj Božić.

-Sada slijede opet blokovi kemoterapija pa transplantacija koštane srži, za koju je potrebno naći donora – kazao je Danijel i ponovno zamolio sve koji su u mogućnosti da odu dati krv u jednu od osam transfuzijskih centara u Hrvatskoj kako bi se upisali u registar darivatelja koštane srži i na taj način spasili Ivanov ili nečiji drugi život.

U Dubrovniku se krv može dati u Općoj bolnici Dubrovnik na Odjelu transfuzijske medicine (Roka Mišetića b.b.) ponedjeljkom i četvrtkom od 8 do 10 sati (osoba za kontakt: Vesna Polanda-Lasica, dr.med., tel. 020 431 669, e-mail: vesnap@bolnica-du.hr).

Kako postati potencijalni darivatelj krvotvornih matičnih stanica možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist