AktualnoKolumne

Zoran Pucarić: O tempora, o mores

Zoran Pucarić: O tempora, o mores

Bila je ovo čudna Festa, ista kao i svake godine, a opet različita. Napisali su u jednim dnevnim novinama kako je ove godine i Sv. Vlaho bez crkve i Grad bez vlasti. I jučer je, na svoj dan koji nam dohodi jednom na godinu, Sveti Vlahu učinio svoje „famozo Čudo od Čudesa“, odnosno kako je to nekoć napisao Vojnović u zahvali Parcu:
„Hvala Ti, Sveti Vlaho, što si i ove godine učinio ono Tvoje ’famozo’ Čudo od Čudesa!… Ti, Sveče naš, svake godine, molili Te ili ne molili Te mi, rastapaš dubrovačko smrznuto srce u Gradu od kamena. A Ti znaš najbolje, Sveti Vlaho, što to hoće rijet, biti od kamena dok ti srce još živo u grudima tuče. Jer nije ni jedna, ni dva, ni deset ni sto godišta, već je nebrojeni niz vjekova proteklo, otkad uspravan, tvrd, neslomivih koljena stražariš na gradskijem mirima motreći sve dobro a praštajući možda i odviše i sve zlo, pa i ludosti i grijehe i slaboće i zloće i skrovite bolove i tiha odricanja i grabežljivosti spekulanata i nemar za ljepotom u duševnom neradu i u preziru krilatih poleta.“
Budući da je gradska vlast otišla ne pripremivši uobičajene događaje o Festi, župan je iskoristio priliku i organizirao Večeru od kandelore, događaj neduge tradicije i nevelikog utjecaja, ove godine nešto interesantniji zbog predstojećih lokalnih izbora. Za koju godinu, zaboravit ćemo tko je večeru organizirao. Na slikama će biti zabilježeni gosti na večeri među kojima su bili i festanjuli.
Ni nagrade Grada neće biti dodijeljene za ovu Festu. Novoizabrana vlast, ma koja bila, lako može ispraviti taj propust i podijeliti priznanja u nekoj drugoj prigodi. Zacijelo će budućim laureatima biti drago, premda sve što su napravili nisu napravili radi priznanja.
Uostalom, kao što ni Sveti Vlaho ne čini svoje famozo Čudo od Čudesa kako bi netko organizirao Večeru od kandelore…

Zoran Pucarić

Pročitajte još

Peru Vićanu sud zabranio korištenje pomorskog dobra bez koncesije!

Dulist

Maro Kapović imenovan predsjednikom Sveučilišnog vijeća u Dubrovniku

Dulist

Gradonačelnik i župan čestitali vatrogascima njihov dan

Dulist