Grad

Znate li tko su ovogodišnji laureati?

Gradsko vijeće uz Dan Grada Dubrovnika i Festu sv. Vlaha odlučilo je ove godine proglasiti počasnim gra­đaninom posmrtno Francesca Cossigu. Posljednji put počasnim građaninom proglašen je general Ante Gotovina i to 2012. godine.

Cossiga počasni građanin
Francesco Cossiga bio je talijanski prav­nik, pedagog i političar. U vrijeme početka Domovinskog rata bio je pred­sjednik Republike Italije. Bio je prvi strani državnik koji je posjetio među­narodno priznatu Republiku Hrvat­sku, a prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman imenovao ga je poča­snim hrvatskim veleposlanikom te ga je za njegov rad na promicanju hrvat­sko-talijanskih odnosa i prijateljstva između dva naroda odlikovao Velere­dom kralja Tomislava s lentom. Kao talijanski predsjednik 18. studenoga 1991. poslao je talijanski vojni brod ‘Sv. Marko’ iz Brindisija s vodom i hranom ugroženim Dubrovčanima. Nagrada za životno djelo ove godine odlazi u ruke dubrovačkog slikara Josipa Pina Tros­tmanna. Josip Pino Trostmann dobitnik je ‘Nagrade Dubrovnika za životno djelo’.

Umjetnički i pedagoški rad
Josip Pino Trostmann rođen je 9. lipnja 1938. godine u Dubrovniku. Uz Lukšu Peka i Josipa Škerlja nasljednik je velikog trolista – Pulitike, Masle i Dulčića, kojeg iznimno cijeni. Spada u red naj­starijih živućih dubrovačkih slikara, a od povjesničara umjetnosti prepo­znat je kao jedan od najvećih kolo­rista hrvatskog slikarstva. Čitav svoj život, osim slikanju u svom atelijeru u Lapadu u Flori, posvetio je, do umi­rovljenja, pedagoškom radu. Odgo­jio je generacije mladih dubrovačkih likovnih umjetnika koji danas pre­poznatljivo djeluju na likovnoj sceni Dubrovnika i šire. Iza sebe ima preko 150 samostalnih izložba u Hrvatskoj i inozemstvu. Za svoj rad dobio je brojne nagrade i priznanja, a 1997. godine nagrađen je i odlikovanjem Republike Hrvatske ‘Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. ­

Zalaganje za obnovu hrvatske baštine
Gradski vijećnici dodijelili su i javna priznanja ‘Nagrada Dubrovnika’ za 2022. godinu. Ona se dodijelila Lady Jadranki Beresford-Peirse za iznimna postignuća u obnovi, zaštiti i promo­ciji dubrovačke i hrvatske kulturne baštine. Riječ je o utemeljiteljici Među­narodne zaklade za hrvatske spome­nike (International Trust for Croatian Monuments). Još od uspostave samo­stalne hrvatske države i početka Domo­vinskog rata nesebično se zalagala za obnovu hrvatske kulturne i prirodne baštine okupljajući širi krug struč­njaka i ljubitelja umjetnosti, ugledne pripadnike engleskog plemstva, diplo­mate, povjesničare, umjetnike i politi­čare. Brojnim sakupljenim donacijama pomaže u obnovi niza značajnih kul­turnih dobara koja su pretrpjela velika ratna oštećenja. To su: crkva sv. Vlaha u Dubrovniku, Festivalska palača u Dubrovniku, dvorac Eltz u Vukovaru, župna crkva sv. Petra i Pavla u Osi­jeku, katedrala u Šibeniku, crkva sv. Martina u Belom Manastiru, knjižnica franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku… Osigurala je i donaciju arhivskog materijala za Znanstvenu knjižnicu u Dubrovniku.

Ratni izvještaji iz Dubrovnika
‘Nagradu Dubrovnika’ za iznimni doprinos u promicanju povijesne istine o Domovinskom ratu dobio je ratni reporter ITN-a Paul Davies. Tije­kom svoje 52 godine duge karijere, Paul Davies radio je kao novinar za britanske novine, radio i televiziju, a najpoznatiji je po svom radu za ITN. U Dubrovnik je sa svojom ekipom sti­gao trajektom Slavija u listopadu 1991. godine te je mjesec dana izvještavao iz opkoljenog Grada. Njihova 12 minuta duga reportaža ‘Dnevnik opsade’, koja je prikazivala nemilosrdni topnički i raketni napad na UNESCO-ov grad, prokrijumčarena je iz Dubrovnika te je privukla značajnu i veliku među­narodnu pozornost nakon što je emi­tirana diljem svijeta, a kasnije je bio izuzetno važan dokaz pred Među­narodnim sudom za ratne zločine. Daviesov izvještaj je osvojio i mnoge međunarodne nagrade u televizijskoj industriji, a 1992. godine je njega i sni­matelja Nigela Thomasa kraljica Eliza­beta nagradila odličjem za hrabrost i zasluge u novinarstvu.

Veliki prijatelji Dubrovnika
Među ovogodišnjim laureatima našao se i bračni par Fred i Phyllis Meurer iz Montereya, koji već 17 godina čine sve kako bi naš grad prikazali u što boljem svjetlu svojoj državi i cijelom svijetu. Fred Meurer bio je dugogo­dišnji uspješni ‘City manager’ grada Montereya, a njegova supruga Phyllis je bivša vijećnica Salinasa. Neprekidno ulažu puno vremena, dobre volje i svo­jih sredstava kako bi Dubrovnik, koji nazivaju svojim drugim domom, pred­stavili što većem broju ljudi i kako bi ga uspješnije promovirali, pogotovo na svom kontinentu. Već od prvog posjeta Dubrovniku zaljubili su se u naš grad i odlučili učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi došlo do brati­mljenja naših gradova, što se i dogo­dilo u veljači 2007. godine. Ovaj bračni par našao se među ovogodišnjim lau­reatima zbog dugogodišnjeg preda­nog humanitarnog rada, prijateljstva i promocije Dubrovnika.

Doprinos sportu
Hrvatskog MMA borca teške kategorije Antu Deliju ne treba posebno pred­stavljati dubrovačkoj javnosti. Delija je, podsjetimo, prošle godine postao prvak PFL organizacije, nakon što je već u prvoj rundi prekidom svladao Matheusa Scheffela. Delija je u svijetu profesionalnog MMA-a od 2011. do 2013. godine nanizao osam borbi u kojima je upisao pobjede, od kojih je sedam ostvareno prekidom. Osvojeni PFL tur­nir predstavlja vrhunac u Antinoj dosa­dašnjoj karijeri iako on sam ističe kako je tek na početku što se onih najvećih stvari u njegovoj karijeri tiče. Nagradu je dobio za izniman doprinos sportu grada Dubrovnika.
‘Nagradu Dubrovnika’ dobila je i Turistička i ugostiteljska škola Dubrov­nik povodom obilježavanja 75. obljet­nice djelovanja. Njeni počeci sežu davne 1947. godine kada je u Dubrov­niku otvorena niža ugostiteljska škola koja je bila jedna od najstarijih škola na ovim prostorima. Dvije godine kasnije osniva se Ugostiteljska škola s praktičnom obukom u trajanju od tri godine. Medalje, nagrade, pohvale i zahvale krase školske hodnike i uči­onice i govore o uspjesima škole na regionalnim, državnim i međuna­rodnim natjecanjima te doprinosu zajednici, a upravo su iz Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik potekli brojni vrhunski kadrovi koji su izravno i neizravno vezani za rad ove vrlo zna­čajne ustanove.

Pročitajte još

GLAZBENI NASTUPI, SEOSKE IGRE… Ne propustite vikend ‘Uskrsa u Primorju’

Dulist

DAN NARCISA Pokažite solidarnost i suosjećanje, dođite na humanitarnu akciju!

Dulist

ZBOG RADOVA Sutra dolazi do izmjena na liniji za Bosanku

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija