Grad

Znate li tko su ovogodišnji laureati?

Znate li tko su ovogodišnji laureati?

Gradsko vijeće uz Dan Grada Dubrovnika i Festu sv. Vlaha odlučilo je ove godine proglasiti počasnim gra­đaninom posmrtno Francesca Cossigu. Posljednji put počasnim građaninom proglašen je general Ante Gotovina i to 2012. godine.

Cossiga počasni građanin
Francesco Cossiga bio je talijanski prav­nik, pedagog i političar. U vrijeme početka Domovinskog rata bio je pred­sjednik Republike Italije. Bio je prvi strani državnik koji je posjetio među­narodno priznatu Republiku Hrvat­sku, a prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman imenovao ga je poča­snim hrvatskim veleposlanikom te ga je za njegov rad na promicanju hrvat­sko-talijanskih odnosa i prijateljstva između dva naroda odlikovao Velere­dom kralja Tomislava s lentom. Kao talijanski predsjednik 18. studenoga 1991. poslao je talijanski vojni brod ‘Sv. Marko’ iz Brindisija s vodom i hranom ugroženim Dubrovčanima. Nagrada za životno djelo ove godine odlazi u ruke dubrovačkog slikara Josipa Pina Tros­tmanna. Josip Pino Trostmann dobitnik je ‘Nagrade Dubrovnika za životno djelo’.

Umjetnički i pedagoški rad
Josip Pino Trostmann rođen je 9. lipnja 1938. godine u Dubrovniku. Uz Lukšu Peka i Josipa Škerlja nasljednik je velikog trolista – Pulitike, Masle i Dulčića, kojeg iznimno cijeni. Spada u red naj­starijih živućih dubrovačkih slikara, a od povjesničara umjetnosti prepo­znat je kao jedan od najvećih kolo­rista hrvatskog slikarstva. Čitav svoj život, osim slikanju u svom atelijeru u Lapadu u Flori, posvetio je, do umi­rovljenja, pedagoškom radu. Odgo­jio je generacije mladih dubrovačkih likovnih umjetnika koji danas pre­poznatljivo djeluju na likovnoj sceni Dubrovnika i šire. Iza sebe ima preko 150 samostalnih izložba u Hrvatskoj i inozemstvu. Za svoj rad dobio je brojne nagrade i priznanja, a 1997. godine nagrađen je i odlikovanjem Republike Hrvatske ‘Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. ­

Znate li tko su ovogodišnji laureati?

Zalaganje za obnovu hrvatske baštine
Gradski vijećnici dodijelili su i javna priznanja ‘Nagrada Dubrovnika’ za 2022. godinu. Ona se dodijelila Lady Jadranki Beresford-Peirse za iznimna postignuća u obnovi, zaštiti i promo­ciji dubrovačke i hrvatske kulturne baštine. Riječ je o utemeljiteljici Među­narodne zaklade za hrvatske spome­nike (International Trust for Croatian Monuments). Još od uspostave samo­stalne hrvatske države i početka Domo­vinskog rata nesebično se zalagala za obnovu hrvatske kulturne i prirodne baštine okupljajući širi krug struč­njaka i ljubitelja umjetnosti, ugledne pripadnike engleskog plemstva, diplo­mate, povjesničare, umjetnike i politi­čare. Brojnim sakupljenim donacijama pomaže u obnovi niza značajnih kul­turnih dobara koja su pretrpjela velika ratna oštećenja. To su: crkva sv. Vlaha u Dubrovniku, Festivalska palača u Dubrovniku, dvorac Eltz u Vukovaru, župna crkva sv. Petra i Pavla u Osi­jeku, katedrala u Šibeniku, crkva sv. Martina u Belom Manastiru, knjižnica franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku… Osigurala je i donaciju arhivskog materijala za Znanstvenu knjižnicu u Dubrovniku.

Ratni izvještaji iz Dubrovnika
‘Nagradu Dubrovnika’ za iznimni doprinos u promicanju povijesne istine o Domovinskom ratu dobio je ratni reporter ITN-a Paul Davies. Tije­kom svoje 52 godine duge karijere, Paul Davies radio je kao novinar za britanske novine, radio i televiziju, a najpoznatiji je po svom radu za ITN. U Dubrovnik je sa svojom ekipom sti­gao trajektom Slavija u listopadu 1991. godine te je mjesec dana izvještavao iz opkoljenog Grada. Njihova 12 minuta duga reportaža ‘Dnevnik opsade’, koja je prikazivala nemilosrdni topnički i raketni napad na UNESCO-ov grad, prokrijumčarena je iz Dubrovnika te je privukla značajnu i veliku među­narodnu pozornost nakon što je emi­tirana diljem svijeta, a kasnije je bio izuzetno važan dokaz pred Među­narodnim sudom za ratne zločine. Daviesov izvještaj je osvojio i mnoge međunarodne nagrade u televizijskoj industriji, a 1992. godine je njega i sni­matelja Nigela Thomasa kraljica Eliza­beta nagradila odličjem za hrabrost i zasluge u novinarstvu.

Veliki prijatelji Dubrovnika
Među ovogodišnjim laureatima našao se i bračni par Fred i Phyllis Meurer iz Montereya, koji već 17 godina čine sve kako bi naš grad prikazali u što boljem svjetlu svojoj državi i cijelom svijetu. Fred Meurer bio je dugogo­dišnji uspješni ‘City manager’ grada Montereya, a njegova supruga Phyllis je bivša vijećnica Salinasa. Neprekidno ulažu puno vremena, dobre volje i svo­jih sredstava kako bi Dubrovnik, koji nazivaju svojim drugim domom, pred­stavili što većem broju ljudi i kako bi ga uspješnije promovirali, pogotovo na svom kontinentu. Već od prvog posjeta Dubrovniku zaljubili su se u naš grad i odlučili učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi došlo do brati­mljenja naših gradova, što se i dogo­dilo u veljači 2007. godine. Ovaj bračni par našao se među ovogodišnjim lau­reatima zbog dugogodišnjeg preda­nog humanitarnog rada, prijateljstva i promocije Dubrovnika.

Doprinos sportu
Hrvatskog MMA borca teške kategorije Antu Deliju ne treba posebno pred­stavljati dubrovačkoj javnosti. Delija je, podsjetimo, prošle godine postao prvak PFL organizacije, nakon što je već u prvoj rundi prekidom svladao Matheusa Scheffela. Delija je u svijetu profesionalnog MMA-a od 2011. do 2013. godine nanizao osam borbi u kojima je upisao pobjede, od kojih je sedam ostvareno prekidom. Osvojeni PFL tur­nir predstavlja vrhunac u Antinoj dosa­dašnjoj karijeri iako on sam ističe kako je tek na početku što se onih najvećih stvari u njegovoj karijeri tiče. Nagradu je dobio za izniman doprinos sportu grada Dubrovnika.
‘Nagradu Dubrovnika’ dobila je i Turistička i ugostiteljska škola Dubrov­nik povodom obilježavanja 75. obljet­nice djelovanja. Njeni počeci sežu davne 1947. godine kada je u Dubrov­niku otvorena niža ugostiteljska škola koja je bila jedna od najstarijih škola na ovim prostorima. Dvije godine kasnije osniva se Ugostiteljska škola s praktičnom obukom u trajanju od tri godine. Medalje, nagrade, pohvale i zahvale krase školske hodnike i uči­onice i govore o uspjesima škole na regionalnim, državnim i međuna­rodnim natjecanjima te doprinosu zajednici, a upravo su iz Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik potekli brojni vrhunski kadrovi koji su izravno i neizravno vezani za rad ove vrlo zna­čajne ustanove.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist