Aktualno

Znate li kolika je prosječna plaća u dubrovačkim hotelima?

Znate li kolika je prosječna plaća u dubrovačkim hotelima?

Dubrovački hotelijeri okupljeni u strukovnu grupu pri Županijskoj komori Dubrovnik uputili su apel cjelokupnom turističkom sektoru za produljenje turističke sezone, prvenstveno na ožujak, travanj, listopad i studeni.

Smatraju, naime, kako je potrebno okupiti sve relevantne dionike turističkog sektora, od hotelijera, preko ugostitelja, Zračne luke i avioprijevoznika do predstavnika Grada i Županije, te turističkih zajednica, zbog donošenja zajedničkih mjera i aktivnosti, s ciljem formiranja dugoročnog plana produženja sezone.

– Iako je hotelski sektor najvažniji dio gospodarstva Grada i Županije i ostvaruje preko 50 posto sveukupnih noćenja, ne može sam utjecati na produženje sezone. Jedino zajedničkim snagama kroz destinacijski menadžment može se utjecati na produljenje sezone što će rezultirati novim investicijama, novim radnim mjestima i većim prihodima svih dionika. Druge alternative nema – istaknuto je na današnjoj sjednici strukovne grupe hotelijera.

Bilo je govora i o rezultatima prošlogodišnje turističke sezone, i to za prvih devet mjeseci.

Hoteli, naime, u strukturi broja noćenja u DNŽ za devet mjeseci 2014., zauzimaju 50 posto svih ostvarenih noćenja, dok privatni smještaj čini 43 posto, a kampovi 7 posto.

Lani su tako hoteli ostvarili 2.725.628 noćenja, što je na razini prošle godine, kampovi su imali pad od 3 posto, dok je privatni smještaj s ostvarenih 2.357.034 noćenja imao rast od 12 posto u odnosu na isto promatrano razdoblje u prošloj godini. Prosječna iskorištenost kapaciteta u hotelima DNŽ bila 116 dana, u privatnom smještaju 57 dana, a u kampovima 47 dana. Prosječan broj dana boravka lani je bio 4,5 dana, dok je hrvatski prosjek 5,3.

Financijski rezultati hotelijera dobiveni su na temelju ankete. Sveukupno hotelijeri su u prvih devet mjeseci 2014. poslovali uspješnije nego u promatranom razdoblju prethodne godine. Razlog za ovakvo poslovanje anketiranih hotelskih kuća jednim dijelom je povećanje smještajnih kapaciteta za 1 posto, a drugim dijelom zbog racionalizacije troškova. Gotovo sve anketirane hotelske kuće u 9 mjeseci 2014. ostvarile su pozitivne rezultate.

Ostvareni poslovni prihodi bili su na razini prethodne godine, dok su poslovni rashodi bili za 1 posto manji. Ostvareni ukupni prihodi porasli su za 1 posto, dok su u isto vrijeme ukupni rashodi bili manji za 2 posto.

Prosječna mjesečna neto plaća u anketiranim hotelima iznosila je 6.017kn, a prosječna iskorištenost kapaciteta bila je 128 dana, što je porast za 1 posto u odnosu na promatrano razdoblje prošle godine.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist