Zanimljivosti

Žensko kolendavanje iz Smokovljana uvršteno na listu nematerijalnog kulturnog blaga Hrvatske!

mato katicic facebook

Žensko kolendavanje na području župe Smokovljani u Dubrovačkom primorju uvršteno je na listu nematerijalnog kulturnog blaga RH.

U povodu ove lijepe vijesti, Mato Katičić iz Smokovljana objavio je na društvenim mrežama sljedeće:

Dragi prijatelji i zaljubljenici u folklor dubrovačkog kraja,

punog srca, vrlo simbolično na današnji dan – na sv. Katu htio bih Vam priopćiti da je stara tradicija ženskog kolendavanja na području Stonskog primorja, točnije župe sv. Vida i Modesta Smokovljani uvrštena na nacionalnu listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Ovim je ostvarena moja više godišnja želja na koju sam uz brojne suradnike danonoćno radio i napokon s velikom srećom i zadovoljstvom dočekao da se i ova naša primorska baština uz primorsko kolo “Linđo” smjesti na zasluženo mjesto.

Želio bih se ponajprije zahvaliti Ministarstvu kulture i medija RH što je prepoznalo tu inicijativu, etnologinji dr. sc. Lidij Bajuk koja je sa mnom provela nekoliko terenskih istraživanja i podnijela prijavu za zaštitu, te višem kustosu etnologu Ivici Kipre koji je svojim stručnim savjetima i pomoći oko prijave doprinio zaštiti.

Najveća zahvala ipak ide svim dragim ljudima, starim kazivačima (Kati Lepeš, Klari Vojvodic, Ivu Lepešu i pokojnim Kati i Matu Oblizalo, Jeli Oblizalo, Ani Morđin, Mari Katičic, Mari Asturic, Mari Šimunovic, Stani Lujo) koji su kroz svoja svjedočanstva dali potvrdu još živućoj tradiciji te mojim pjevalicama i svim članovima iz KUD-a koji su uvijek bili spremni prikazat i pomoći daljnje održavanje ove naše pradjedovske tradicije….

Nazdravlje Vam sveta Kate!

Božić zove s one strane: /(kolenda kolenda, kolenda kolenda)/ Preveste me na te strane,/ (veselo veselo, veselo veselo,)/Na te strane sinjeg mora/(kolenda kolenda, kolenda kolenda,)/Zene mu se ozivale/(veselo veselo, veselo veselo.)/Mi te prevest’ne možemo/(kolenda kolenda, kolenda kolenda,)/Naših ljudi doma nije/(veselo veselo, veselo veselo,)/Otišli su u badnjake/(kolenda kolenda, kolenda kolenda.)/U badnjake za Božica/(veselo veselo, veselo veselo,)/Neće doci do neđelje/(kolenda kolenda, kolenda kolenda,)/Ni do druge polovine/(veselo veselo, veselo veselo,) – napisao je u objavi.

Foto: Mato Katičić/Facebook

Pročitajte još

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist

Sretan rođendan našem kiparu Josipu Ivanoviću!

Dulist

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist