Aktualno

ŽELJKO MARUŠIĆ Brat i sestra su poginuli jer nismo riješili problem poznat godinama!

ŽELJKO MARUŠIĆ Brat i sestra su poginuli jer nismo riješili problem poznat godinama!

Brat i sestra su poginuli na državnoj cesti D8 kod Dubrovnika jer nismo riješili problem poznat godinama, svima osim policiji – poručuje prometni stručnjak Željko Marušić, koji je tome tekst posvetio na Auto portalu.
Ističe kako na južnom dijelu Jadranske magistrale vozači u tranzitu iz istočnih zemalja, znajući da je na hrvatskim cestama rizik kažnjavanja za prometne prekršaje minimalan, voze prebrzo i nepropisno pretječu, često umorni. Marušić se pita zašto je trebala ova užasna tragedija da poduzmemo tri nužne mjere, a sve tri su: povećati izvjesnost kažnjavanja!
-Državna cesta D8, ‘Jadranska magistrala’, posebice na dionici od Omiša do Makarske i od izlaza s autoceste A1 do granice s Crnom Gorom, često je poprište teškog kršenja prometnih obijesnih vožnji, po dva osnova, zbog spoznaje vozača da je minimalan, zanemariv rizik da će biti kažnjeni za prometne prekršaje:
–vozači snažnih motocikala se, tijekom lijepog vremena, doslovce utrkuju, sumanuto kršeći prometne propise.
– građani iz istočnih zemalja, od južnog završetka autoceste A1 kod ploča do granice s Crnom Gorom voze prebrzo, nepropisno pretječu i često voze umorni.
Po tom obrascu, sinoć oko 20:40 na državnoj cesti D-8 u mjestu Ratac, vozilo slovačkih registarskih oznaka kojim je upravljala 29-godišnja albanska državljanka, pri nepropisnom pretjecanju te prevelikoj brzini, zabilo u vozilo makarskih registarskih oznaka kojem su bili 21-godišnji vozač i 19-godišnja suputnica, brat i sestra iz Gradaca, koji su u nesreći poginuli.
Kako bi se spriječile buduće slične nesreće te povećala sigurnost na toj dionici potrebno je: 1. Postaviti niz postolja i kutija za radarske kamere na svakom kilometru tih dionice, s oznakama i upozorenjima, te optimalan broj aktivnih radarskih kamera, koje bi se strateški premještale. 2. Intenzivirati policijsko patroliranja, posebice na radarskim kamerama nepokrivenim lokacijama – smatra Marušić.

Pročitajte još

PERICA MARTINOVIĆ Volim Zagreb, ali pravo doma je ‘ođe’, u Gradu!

Ivana Mijić Vulinović

LJETNIKOVCI NA PRODAJU Od ruševine ispod Bourbona do tvornice paste na Ombli

Andrea Falkoni Račić

[FOTO] Stradun krcat, a gužve se tek očekuju

Dulist