Politika

Želje i čežnje SDP-ovih lidera

Želje i čežnje SDP-ovih lidera

Zaigrali su se SDP-ovci. Premda se u javnosti čvrsto drže odluke o apstinenciji od bilo kakvih najava kandidature za lokalne izbore prije jeseni, to nikako ne znači da se ne zabavljaju raznim križaljkama. Tko bi s kim rado, tko s kim želi ili ne želi, ne bi ili ne može.

Balice koje su se u Gradskom odboru SDP-a davno oformile sada polako zaprimaju konture frakcija spremnih na nametanje svojih rješenja. No, valja pojednostavniti priču i kazati kako se, barem ako je suditi prema informacijama iz dubrovačkog SDP-a, ipak sve vrti oko tri osobe koje bi se rado vidjele na čelnim pozicijama Grada.

Prva je, naravno, predsjednica dubrovačkog SDP-a Olga Muratti. Njoj zapravo najviše odgovara trenutno stanje, ali uz neke sitne izmjene. Očekuje se kako će Muratti „kada za to dođe vrijeme“ članovima GO-a predložiti da se na idućim lokalnim izborima podrži aktualnog gradonačelnika Vlahušića, još uvijek opterećenog uskočkim procesom, ali i uvezanog sa svojim „bratom“ Perom Vićanom. Postoji, dakle, više razloga zašto će se Muratti morati potruditi kako bi provela svoj naum.
 
Olgine želje

U redu, o takvoj mogućnosti gradski politički kuloari bruje već mjesecima, ali ono što Muratti zaista želi jest mjesto u izvršnoj vlasti. Već se nekoliko puta javno u medijima jadala kako je mjesto predsjednice Gradskog vijeća iscrpljuje te kako bi se sve to trebalo profesionalizirati, jer ona kao volonterka radi posao profesionalca. Zato želi napraviti korak naprijed, svjesna da će na idućim izborima ona nastupati kao predsjednica dubrovačkog SDP-a. Smatra, a to se sve glasnije može čuti među gradskim SDP-ovcima, kako bi joj sjajno odgovaralo mjesto zamjenice gradonačelnika za društvene djelatnosti. Dakle, trenutni posao njene stranačke suparnice Tatjane Šimac Bonačić.

Uz to, razmišljajući tko bi je na najbolji način mogao naslijediti na mjestu predsjednika Gradskog vijeća, procijenila je kako bi njen miljenik iz GV-a, direktor Luke Dubrovnik Božidar Memed, bio idealan nositelj liste, a kasnije, ako bude sreće po SDP, i predsjednik Gradskog vijeća. Toliko je puta Memed, inače poznat kao eliminator poslovničkih i statutarnih propusta, ispravljao i upozoravao Muratti na povrede poslovnika Gradskog vijeća da ova živi u uvjerenju kako nema bolje osobe od njega, za taj naporan, a odgovoran posao.
 
Gojunove želje

Ipak, ima u Gradskom odboru SDP-a još ljudi koji bi se rado uključili u borbu. Ambicija Mladena Gojuna da bude SDP-ov kandidat za gradonačelnika i nije baš tako prikrivena. Gojun je u protekle tri godine uz sebe uspio okupiti malu vojsku nezadovoljnika ponašanjem Olge Muratti. Jednu od takvih nezadovoljnika, bivšu gradsku vijećnicu Anu Miličić Kordić, koja nikad nije trpjela ljubav Olge Muratti i mrskog im koalicijskog partnera Pera Vićana, Gojun želi vidjeti kao njegovu zamjenicu zaduženu za društvene djelatnosti, dok s druge strane ne bi imao ništa protiv da još jedan nezadovoljnik, trenutni zamjenik gradonačelnika 'u nemilosti' Niko Šalja ostane na istoj poziciji i u idućem mandatu.
 
Tatjanine želje

Sigurno je također kako dubrovačka SDP-ovka koja službeno najbolje kotira u središnjici u Zagrebu, saborska zastupnica i zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić u tom srazu neće pasti bez ispaljenog metka. I ne samo to, unutar ove stranke sve se intenzivnije spominje kako bi njezin prvi potez  moga biti  usmjeren prema pokušaju da prikloni Gojuna svojim ambicijama. Naime, da bi Gojun odustao od kandidature za gradonačelnika i prepustio je njoj, Šimac Bonačić odlučna mu je dati 'ponudu koju ne može odbiti' – mjesto prvog čovjeka dubrovačkog SDP-a, ali i poziciju nositelja liste na idućim lokalnim izborima. Za čovjeka koji je svojom ostavkom na mjesto gradskog vijećnika ispao iz fokusa dubrovačke političke javnosti to bi svakako bila ponuda za promisliti. Za svoje buduće zamjenike Šimac Bonačić bi predložila direktoricu Boninova Maritu Kisić Kamić za društvene djelatnosti te Nika Šalju za posao koji je i dosad radio. Naravno, sve pod uvjetom da se ostvari pakt s Gojunom kojim bi eliminirala Olgu Muratti i umanjila njen utjecaj.

Naravno, treba vidjeti što će na sve to reći trenutno medijski najeksponiraniji dubrovački SDP-ovac Niko Šalja, kojeg žele i Gojun i Šimac Bonačić, premda i on sam ne skriva ambiciju kandidirati se za gradonačelnika. Na kraju krajeva, valja ostaviti otvorenu mogućnost da još netko iz Gradskog odbora SDP-a izviri kao kandidat ili se ostvare nagađanja kako će SDP kandidirati nestranačku osobu.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist