Zanimljivosti

Željan Rakela i 300 tisuća kilometara motoavanture

Željan Rakela i 300 tisuća kilometara motoavanture

Dubrovačke knjižnice prvi su put ugostile ‘bajkera’’, Željana Rakelu, splitskog motoavanturista, u Putositnicama utorkom. Rakela je u utorak navečer održao putopisno predavanje i predstavio svoju knjigu ‘300.000 kilometara motoavanture’.

Vodeći se motom ‘živim da bih vozio i vozim da bih živio’ prošao je na svom BMW R 1200 GS Adventureu motociklu u svega sedam godina, pet kontinenata prevalivši pri tome 300.000 kilometara.
Rakela govori kako je na tim putovanjima bilo ‘slomljenih kostiju i sudara’, ali da se na kraju sve isplatilo. Na početku je putovao sa ženom, a nakon što im se rodila kćerkica putuje sam, dodavši da se ona dobro nosi s tim načinom života, kao što je i jednom novinaru odgovorio kako ‘žena mora biti jidro, a ne sidro’.

Rakela je govorio o putovanju u Nepal na koje je krenuo 2007. godine, preko Srbije Bugarske, Turske, Irana, Pakistana, Indije do same granice Nepala s Kinom. Na putu su s njim bili par iz Austrije i kolega iz Varaždina. Motorom je prije toga putovao u Maroko i Nordkapp u Norveškoj, tako da je imao motor star samo godinu dana s već prevaljenih 70 tisuća kilometara.

Govorio je o avanturama koje su ih zadesile putem, gostoljubivim domaćinima i onima koji to baš i nisu, o svakakvim uvjetima u kojima su noćili, lošim cestama te vojnicima i policajcima koji su ih pratili u stopu. Kad su napokon stigli u Nepal, za kojeg Rakela tvrdi kako je najljepša zemlja koju je posjetio, ispričao je kako ga je jedan svećenik molio da želi popričati s njim u prostoriji gdje oni meditiraju. Rakela mu je rekao odakle je i kako je došao s motorom preko svih tih država, da ima 28 prijeloma, pet punkcija kičme, ali kako on to voli, na što mu je svećenik samo odgovorio ”od lude glave cijelo tijelo pati”. Dao mu je savjet kako je u ”životu najvažniji balans”, i da do 40-te godine mora posaditi stablo, postati roditelj i napisati knjigu. Sve te tri stvari Rakela je napravio, osam godina kasnije, u 39-oj.

Drugi dio predavanja bio je o putu u Australiju koju je sam obišao, sletio je u Sidney, motor je slao brodom, morao je doći u drvu koje je termički obrađeno tako da nema crva unutra. ”Da ti motor stane usred Australije ti si životno ugrožen, jake su vrućine, asfalt je hrapav i gume se brzo troše”, kaže Rakela, no uz pomoć dobrih ljudi koje bi putem sreo, većinom onih s hrvatskim korijenima koji bi ga ugostili i nahranili, uspio je obići cijelu Australiju i zadovoljan se vratiti u rodni kraj s još jednom avanturom na kotačima iza sebe.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist