Vaše vijesti

ZELENO-PLAVA ČISTKA Eko-Omblići čistili obalu Omble

ZELENO-PLAVA ČISTKA Eko-Omblići čistili obalu Omble

Jutros je po lijepom i sunčanom vremenu na rijeci Ombli održana Plavo-zelena čistka u suradnji sa Gradom Dubrovnikom-Upravnim odjelom za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, javlja ju nam Eko-Omblići.

Plava čistka je zajednička jednodnevna akcija čišćenja mora, podmorja i priobalja duž naše predivne obale. Dio je regionalnog projekta Let’s do it Mediterranean, u kojem danas sudjeluju zemlje mediteranskog prstena sa zajedničkim ciljem čistog Mediterana. Glavni koordinator za Hrvatsku je ekološka udruga Žmergo iz Opatije.

Let’s do it Mediterranean je regionalna podakcija svjetske akcije World Cleanup 2014. U Hrvatskoj se organizira po prvi puta, a temeljena je na osnovama Zelene čistke, najveće volonterske nacionalne ekološke akcije.

– Plavo-Zelena čistka započela je jutros ispod naselja Nova Mokošica na obali Omble pored starog ljetnikovca Zbutega Gozze-Lazarević, oko crvenog ferala na Ponti pa sve do obnovljenog ljetnikovca Sesjak. Naši mladi ekoaktivisti su svi imali zaštitne rukavice, majice Zelene čistke, zaštitne kape od Sunca što je vrlo važno kada se ide u Plavu odnosno Zelenu čistku – ističu Eko-Omblići.

Što su sve pronašli na obali rijeke Omble najbolje se vidi na fotogaleriji: od metli, lopata, kanti, gambela do starih pećnica, plastičnih boca, saketa pa čak i toplomjera…

– Kako su ovo sve mogli bacati u rijeku pitali su se naši mladi ekeoaktivisti, pa nama je rijeka – život! Ono što smo primijetili svi mi danas je da uz rijeku nedostaje malih kanti za smeće i drvenih klupa za odmor, stoga molimo komunalne službe Grada da ih čim prije postave! Nažalost na ovoj Zelenoj odnosno Plavoj čistki kao i prethodnih godina nitko nam se nije priključio od naših Mokošana ni Riječana, a niti nitko iz škola ili vrtića. Mišljenja smo da bi se na ovom trebalo što prije poraditi! – požalili su se Eko-Omlići.

Plavo-zelena čistka završila je oko 11.40 uz slasnu okrijepu (sendviča, limunade i bananka) u travi ispod murve kod crvenog ferala na Ponti čiji prostor bi trebalo što prije pokositi. U ovoj Plavo-Zelenoj čistki skupili smo tri vreće smeća miješanog otpada i jednu vreću plastičnih boca – ističu Eko-Omblići.

Pročitajte još

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist