Kultura

Zbor Kraljevskog koledža iz Cambridgea na Igrama

Zbor Kraljevskog koledža iz Cambridgea na Igrama

Slavni engleski Zbor Kraljevskog koledža u Cambridgu nastupit će pod ravnanjem Stephena Cleoburyja i s programom engleske crkvene glazbe uz pratnju orgulja večeras u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora.

           
Jedan od najboljih svjetskih zborova – Choir of King's College, Cambridge, osnovao je davne 1441. godine kralj Henrik VI.  Njihov koncert na Badnjak svake godine BBC prenosi uživo milijunima radijskih slušatelja. Kao jedan od najuglednijih svjetskih zborova, gostovali su na najprestižnijim svjetskim festivalima, nastupili na pozornicama najuglednijih glazbenih kuća, a mogu se pohvaliti i velikim brojem objavljenih nosača zvuka koje su pratile odlične ocjene kritičara i nominacija za Grammmyja. Stephen Cleobury više je od četvrt stoljeća povezan sa Zborom Kraljevskog koledža i bitno je pridonio širenju njegove slave. Osim što dirigira, izvodi recitale na orguljama diljem svijeta. Vitezom reda Britanskog Carstva proglašen je 2009. u čast rođendana kraljice Elizabete II.
 
Zbor će festivalskoj publici predstaviti neka od ponajboljih djela engleske crkvene i zborske glazbe različitih razdoblja. O Lord, make thy servant Elizabeth, Teach me, O Lord, the way of thy statutes i Laudibus in sanctis pjevni su psalmi uglednog skladatelja elizabetanskog doba Williama Byrda, dok motete In iejunio et fletu, If ye loveme, Lamentations of Jeremiah potpisuje još jednan slavni skladatelj istog razdoblja, Byrdov učitelj Thomas Tallis. Stoljeće kasnije nastala su Funeral Sentences Henryja Purcella koje se redovito izvode prigodom državnih pogreba. William Walton skladao je i za kraljevsku obitelj, tako je uz njegov marš okrunjena Elizabeta II, a njegova koračnica izvedena je na vjenčanju princa Charlesa i Diane kao i na nedavnom vjenčanju Williama i Kate.

Zbor će izvesti njegovu a cappella skladbu Litany.  Još jedan skladatelj 20. stoljeća je Herbert Howells za čije se stvaralaštvo može kazati da je reinkarnacija crkvenog skladatelja iz vremena Tudora. Zbor će izvesti njegov pjevani psalam Like as the hart te na kraju Give unto the Lord engleskog skladatelja Edwarda Elgara koji je često skladao za potrebe Kraljevske obitelji krajem 19. i početkom 20. stoljeća.  
                                                                                                                          
Ulaznice za ovu jedinstvenu večer vrhunske zborske glazbe uz slavni Choir of King's College iz Cambridgea su dostupne online na festival-dubrovnik.hr te u prodajnim uredima u Festivalskoj palači i na Stradunu po cijenama od 100, 125, 150, 200, 250, 300 i 400 kn. 

DLJI

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist