Sport

ZAVRŠNI KONAT Evo koliko smo zaradili od Du Motiona!

ZAVRŠNI KONAT Evo koliko smo zaradili od Du Motiona!

Uloženo dva milijuna kuna, očekivana zarada pet milijuna kuna, 74 tisuće kuna u humanitarne svrhe, tisuću i petsto dolazaka, šest tisuća noćenja, rekordne turističke brojke te nemjerljiva vrijednost reklame Dubrovnika diljem svijeta – konačna je računica trećeg izdanja sportske manifestacije Du Motion, koja se održala od 27. do 30. travnja u Dubrovniku.

-Pohvaljujem direktora utrke Alena Boškovića i zahvaljujem mu na fantastičnom poslu u organizaciji. Najbolji kompliment njemu i njegovom timu je što su neki kolege mislile da je ovo 15. utrka zaredom. Hvala volonterima, njih preko 500, koji su sudjelovali u svim fazama manifestacije. Oni koji organiziraju ovakve utrke rekli su mi da je utrka uspješna kad se volonteri smiju pa mogu reći da je ovo bila jako uspješna utrka, jer su osmijeh na licu imali i volonteri i sudionici. Također, hvala građanima koji su bez ikakve rezerve prihvatili manifestaciju kao svoju. To je Dubrovnik. Hvala onima koji su sudjelovali u utrcu ‘5K’ za Nevia Krešića. Impresioniran sam skupljenim iznosom od 74 tisuće kuna – izjavio je gradski pročelnik za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić.

-Ponosan sam što smo i u razdoblju privremenog financiranja uspjeli osigurati 150 tisuća kuna za manifestaciju, a siguran sam da će kad proračun bude donesen ta potpora biti veća. Planirali smo 350 tisuća kuna. Ova utrka to zavrjeđuje. Milenijski doček 2001. kao zamašnjak turizma u poratnim godinama vrijedio je oko dva milijuna kuna, a isto toliko danas vrijedi Du Motion, uključujući brojne volonterske sate i sponzore. Ovo je utrka koja gradu treba – istaknuo je Katičić.

-Želimo da utrka ostane događaj s pet zvijezdica za koju će se tražiti mjesto te će je biti privilegija trčati – dodao je Katičić, istaknuvši kako je ekonomski učinak utrke oko pet milijuna kuna.
-To je fantastično kad se uspoređujemo sa sličnim utrkama u ovom dijelu Europe, ali i u SAD-u. Jedino je pitanje gdje ćemo postaviti granicu – zaključio je Katičić.

-Moram istaknuti radni entuzijazam Alena Boškovića i njegovog tima, kao i Grada Dubrovnika te Turističke zajednice. Ovaj vrijedan događaj stavio je Dubrovnik na svjetsku kartu u još jednom segmentu turističke ponude. Čak 70 posto sudionika namjerava se u Dubrovnik vratiti na odmor, a više od 97 posto njih će Dubrovnik preporučiti svojoj obitelji i prijateljima – istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić te dodala kako je turistički travanj u Dubrovniku bio fantastičan, ‘bolji nego ikad’.

-Tome je svakako doprinio i Du Motion s velikim brojem dolazaka i noćenja, kao i serijal austrijskih umirovljenika. Imali smo rekordni Uskrs, kao i produženi vikend oko 1. svibnja. Imali smo u travnju 45 posto više dolazaka te 56 posto više noćenja, pri čemu su najbrojniji bili Britanci. U prva četiri mjeseca također bilježimo rekord, jer nas je posjetilo oko 150 tisuća gostiju ili 21 posto više, a ostvareno 430 tisuća noćenja, 20 posto više nego lani – rekla je Vlašić.

-Hvala Gradu i TZ-u na podršci od početka, oni su zaslužni što je manifestacija došla na svjetsku razinu. Podrška je bila nužna da bismo imali kontinuitet realizacije svih ugovornih obveza, koje smo na vrijeme ispunjali, što je u Hrvatskoj rijetkost. Ponosni smo na sve i zahvalni smo svima koji su pomogli utrku za Nevia, svim roditeljima koji su djecu odgojili da volontiraju, dubrovačkoj djeci koja su se pokazala svojim ponašanjem, onima koji su nosili i montirali ograde, davali vodu, dočekivali natjecatelje – izjavio je direktor utrke Alen Bošković te posebno istaknuo da su na manifestaciji sudjelovali i direktori poznatih svjetskih maratona Boston, London, Charleston, Portland i Havaji, regionalnih utrka u Osijeku, Mostaru, Sarajevu, Banja Luci, kao i direktor specijaliziranog portala RunningInTheUSA.

Bošković se zahvalio i svima koji su uspješno koordinirali situaciju na trkačkoj stazi, od Policijske uprave, autoklubova Dubrovnik Racing, Ragusa racing te Župa dubrovačka, kao i Dubrovnik cesta. Posebno je naglasio međunarodni karakter utrke, jer gosti su obiteljski prosječno u Dubrovniku ostajali četiri noći, a neki i do deset dana.

-To je oko šest tisuća noćenja – izračunao je Bošković, dodavši kako je maksimum utrke tisuću trkača na startu ‘5k’ te još tisuću na startu Polumaratona.

-Stradun je zahtjevan i nije pretjerano širok za ovu vrstu natjecanja. Nadam se da ćemo 5 zvjezdica imati zbog kvalitete, a ne brojnosti – zaključio je Bošković.

Pročitajte još

JUDO TURNIR U KAŠTEL ŠUĆURCU 3 kluba iz naše županije donijela 9 medalja

Dulist

DRUGA UTAKMICA ČETVRTFINALA Dubrovački košarkaši dočekuju Splićane

Dulist

MEĐUNARODNI JUDO KUP Novih osam medalja za JK Konavle-Cavtat

Dulist