DuList IN

Završila 19. Ljetna škola filma Šipan, veliko BRAVO! za sve mlade kreativce

page 8

Još jedno šipansko filmsko ljeto došlo je kraju ceremonijom svečanog zatvaranja na kojoj su prikazani radovi svih radionica. Ceremoniju zatvaranja, koju je vodio Miro Bronzić, uz Nilsa Neuberta osnivač i organizator Ljetne škole filma Šipan, uveličala je i dogradonačelnica Grada Dubrovnika gospođa Jelka Tepšić, prijateljica ovog projekta već dugi niz godina.

Ove godine ukupno je sudjelovalo 55 djece uzrasta od 9 do 15 godina, koja su bila raspoređena u četiri radionice. Radionica animiranog filma, pod vodstvom diplomirane animatorice Lorene Ivanović, u tehnici stop animacije, napravila je zanimljiv i što je za animaciju uvijek nekako važna karakteristika, smiješan film pod nazivom „Žabica“.

Radionica pod nazivom Filmska početnica, u kojoj su mlađi polaznici učili sve što se događa na filmskom setu i oko seta, snimila je jako zanimljivu priču pod naslovom „Superboč“. „Superboč“ nam na jedan simpatičan dječji način donosi poruku da se uz pravo prijateljstvo i ljubav uvijek može doći do pobjede. Ovu radionicu vodili su glumica Katarina Madirazza i student snimanja na Akademiji dramske umjetnosti Petar Lebinec.

Ovogodišnja LJŠFŠ imala je dvije radionice igranog filma. Ona za mlađe polaznike pod vodstvom redateljice Bojane Momirović i AV majstora Nikole Kapidžića snimila je žanrovski film na tragu SF-a pod nazivom „Povratak Šipana“. Druga radionica koja se održala u suradnji s udrugom Kaooosss iz Zagreba, pod vodstvom filmskog pedagoga Jure Troje i studenta produkcije na ADU Noe Nikolića, donijela nam je pravi mali triler zanimljivog naslova „Elizabeta II.“.

Dok su mladi marljivo radili i pripremali svoje filmove, šipanska publika i njihovi gosti uživali su u bogatom kino programu te imali priliku družiti se s profesionalcima iz svijeta filma. Tako su u večernjim programima ovog ljeta sudjelovali: glumica, scenaristica i redateljica Nina Violić i producentica Vanja Sremac, redatelj Dario Lonjak, scenarist Velimir Grgić, redatelj Radivoje Andrić, a u programu su nastupili i Igor Hajdarhodžić i Marijan Žitnik. Glazbena večer i ove je godine organizirana u suradnji s TZ Grada Dubrovnika, a šipansku publiku svojim izvedbama oduševili su PMS & prijatelji.

U sklopu programa održano je i predavanja na temu medijske pismenost koje je održao gospodin Nikola Duper iz partnerske udruge Luža.

Nakon dvije pandemijske godine u kojima je Ljetna škola filma Šipan uspjela zadržati kontinuitet i gotovo sve programe, devetnaesto izdanje donijelo je ponovo širenje programa, kako onog radioničkog tako i onog vezanog uz večernje kino projekcije. Letvica je svakako ponovo podignuta jako visoko i biti će pravi izazov vidjeti što će nam organizatori pripremiti za dvadeseto jubilarno izdanje Ljetne škole filma Šipan.

Program Škole filma Šipan, članice Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji s partnerima, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Hrvatskog audio-vizualnog centra, Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, HZTK Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije te TZ Grada Dubrovnika. Kino programi organizirani su u suradnji sa samim autorima, producentskim kućama i partnerom Kinematografi Dubrovnik.

Pročitajte još

[FOTO] Drugi dan Festivala soli povezao sol i motar!

Dulist

[FOTO] Ston iznova u znaku Festivala soli

Dulist

Koncertom dobitnice Grammyja Nicole Zuraitis otvoren 2. Ponta Lopud Jazz Festival

Dulist