Grad

Završeni radovi energetske obnove na OŠ Marina Držića

Završeni radovi energetske obnove na OŠ Marina Držića

Projekt energetske obnove OŠ Marina Držića vrijedan je 816.713,13 kuna, a Grad Dubrovnik je za njegovu realizaciju više od 70 posto potrebnih sredstava osigurao iz EU fondova. Završetkom ovih radova uštede za grijanje prostora škole iznosit će 50,42 posto te je zgrada iz energetskog razreda C prešla u razred A.

Na konferenciji za novinare, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković kazao je kako je ovo druga energetski obnovljena škola, nakon OŠ Lapad, a u tijeku je i obnova treće, OŠ Ivana Gundulića.

-Ova obnova u konačnici znači bolje i kvalitetnije uvjete za sve osnovnoškolce i siguran sam da će boravak u školi sada biti ugodniji za sve koji tu borave – rekao je gradonačelnik Franković.

Ravnateljica OŠ Marina Držića izrazila je zadovoljstvo što su radovi odrađeni kvalitetno i brzo završeni te što je povećan standard boravka u školskim prostorima i što će škola ubuduće imati manje troškove.

Podsjetimo, u staroj zgradi OŠ Marina Držića izgrađenoj davne 1963. godine, a koja se koristi za nastavu od 5. do 8. razreda, izvedena je termo i hidro izolacija krova te termoizolacija zidova sa završnom obradom. Ujedno je ugrađena dizalica topline za pripremu potrošne tople vode, sustav za daljinsko očitanje potrošnje energenata i uvođenje novog naplatnog mjernog mjesta.

Grad Dubrovnik iz svog je proračuna sufinancirao ovu energetsku obnovu s 230.200,96 kuna ili nešto manje od 30 posto ukupne investicije, dok je putem Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, odnosno Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost još prošle godine osigurao bespovratna EU sredstva, dodijeljena u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, i to u iznosu 344.062,57 kuna. Naknadno su osigurana i dodatna bespovratna sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske u iznosu 242.451,00 kune.

U ime izvođača radova, tvrtke Capitalis d.o.o., prisutnima se obratio Miho Klečak i zahvalio Gradu Dubrovniku i ravnateljici na dobroj suradnji, a istaknuo je i kako daljnja ulaganja u školu po pitanju energetske obnove neće biti potrebna kroz idućih 15-ak godina.

Grad je ujedno za OŠ Marina Držića izdvojio i dodatnih 230.000 kuna za brisoleje, što je školi bilo iznimno važno, a nije bilo dio EU projekta.

Gradonačelnik je najavio i projekt rekonstrukcije krovišta drugog dijela zgrade u idućem koraku obnove škole za kojeg je već spremna dokumentacija za natječaj koji se očekuje u prvoj polovici iduće godine.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist