Grad

[Završena pravna saga, donosimo kronologiju!] Orkestar se vraća u svoj dom, ljetnikovac Crijević – Pucić!

[Završena pravna saga, donosimo kronologiju!] Orkestar se vraća u svoj dom, ljetnikovac Crijević - Pucić!

Prije malo više od mjesec dana konačno je riješen godinama star problem za Dubrovački simfonijski orkestar – ponovo su vlasnici ljetnikovca Crijević – Pucić, njihovog povijesnog doma, s pripadajućim zemljištima. Upravo 12. svibnja ove godine zaprimili su rješenje Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Dubrovniku kojim se ponovo uknjižuju kao vlasnik 1/1. O povijesti ove pravne situacije više nam je, za ovaj broj našeg tjednika, ispričao Damir Milat, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Podsjetimo, Dubrovački simfonijski orkestar 2020. godine predao je ponovo zahtjev za uknjiždbu na prostor ljetnikovca Crijević Pucić.

Pravni sljednik Gradskog orkestra Dubrovnik
– DSO je do 2006. godine djelovao u prostoru ljetnikovca Crijević – Pucić odnosno Nerun. Iste godine premješten je u neadekvatan prostor Slanice. Dalje važna godina je 2015., kada od Trgovačkog suda dobivamo Povijesni izvadak da je DSO pravni sljednik Gradskog orkestra Dubrovnik. U rujnu 2015. Općinskom sudu u Dubrovniku, Zemljišno-knjižnom odjelu, DSO je predao Zahtjev za brisanje pojma društvenog vlasništva i uknjižbu vlasništva na Pucić i pripadajuća zemljišta – istaknuo nam je ravnatelj Milat.
U listopadu 2015. Općinski sud upisuje pravo vlasništva DSO-a u zemljišnim knjigama. DSO je upisan kao jedini vlasnik čestica koje se nalaze u z.k. izvatku broj 2256, a one su redom: zgr. 138/1, zgr. 138/2, zgr. 139, 123, šuma, 125, šuma, 127, neplodno, 129, te vrt. Brisano je, napominje, društveno vlasništvo.
– Državno odvjetništvo RH u Dubrovniku podnosi Prigovor na uknjižbu. U veljači 2019. Općinski sud Dubrovnik, Zemljišno-knjižni odjel, donosi Rješenje kojim prihvaća Prigovor Državnog odvjetništva i uspostavlja u zemljišnim knjigama stanje kakvo je bilo prije uknjižbe DSO-a: Pucić i pripadajuća zemljišta su ‘Društveno vlasništvo’, a pravo korištenja ima ‘Gradski orkestar Dubrovnik’. DSO se ne žali na Rješenje – napominje nam Milat.
Na dan 1. srpnja 2020. godine, nakon pribavljanja sve moguće dokumentacije koja bi trebala dokazati da je DSO pravni sljednik ‘Gradskog orkestra Dubrovnik’, DSO ponovno podnosi Prijedlog za uknjižbu svojeg vlasništva i brisanje ‘Društvenog vlasništva’ za Pucić i pripadajuća zemljišta – nastavit će Damir Milat, pojašanjavajući pravnu ‘začkoljicu’.

Zahtjev za iseljenjem, žalbe i pravno naslijeđe
U procesu sa Sveučilištem u Dubrovniku DSO je u još jednom, ‘paralelnom’ predmetu, zahtjevu za iseljenjem. Sveučilište u Dubrovniku uložilo je žalbu na Visoki sud RH, potom i DSO, da bi na kraju ona postala pravomoćna.
– Godine 2017. DSO, nakon više neuspješnih pokušaja mirnog rješenja, podnosi Tužbu protiv Sveučilišta u Dubrovniku, da pod prijetnjom ovrhe preda u posjed Pucić i pripadajuća zemljišta. U ožujku 2019. Trgovački sud donosi Presudu da Sveučilište pod prijetnjom ovrhe preda DSO-u u posjed Pucić i pripadajuća zemljišta. Sveučilište ulaže žalbu na Visoki Trgovački sud RH. U svibnju 2020. Visoki trgovački sud RH donosi Rješenje kojim ukida presudu Trgovačkog suda i predmet vraća na ponovno suđenje s naputkom da prvostupanjski sud sa sigurnošću utvrdi je li DSO vlasnik Pucića, odnosno je li pravni sljednik ‘Gradskog orkestra Dubrovnik’, pa da onda donese Odluku – istaknut će nam Milat.
– U ožujku 2021. Trgovački sud u Dubrovniku donosi Presudu kojom odbija tužbeni zahtjev DSO-a, budući da prema trenutnom z.k. izvatku vlasnik nije DSO, već pravo korištenja ima Gradski orkestar Dubrovnik – budući je u međuvremenu uvažen prigovor Državnog odvjetništva RH u Dubrovniku i u zemljišnim knjigama uspostavljeno stanje prije uknjižbe DSO-a – DSO podnosi žalbu Visokom trgovačkom sudu RH na Presudu Trgovačkog suda u Dubrovniku – napomenut će dalje, gdje dolazimo do povijesno važnog trenutka za naš Orkestar, ali i kulturu Grada u cijelosti.
– Početkom lipnja 2022. DSO je zaprimio Presudu Visokog trgovačkog suda RH, kojom se nalaže Sveučilištu da u roku od 15 dana i pod prijetnjom ovrhe preda DSO-u predmetne nekretnine, slobodne od osoba i tuženikovih stvari. Sveučilište nema pravo žalbe – ističe nam dalje.

Ipak, profesionalizam na nivou
U ovom trenutku, kakav je odnos Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Sveučilišta u Dubrovniku? Dobar i otvoren, istaknut će nam ravnatelj Orkestra.
– DSO smatra da je potrebno imati dobre odnose sa Sveučilištem i da je za Grad Dubrovnik potreban razvoj i Sveučilišta i DSO-a. Otvoreni smo za buduću suradnju – otkrit će nam, ali i napomenuti kako će se u danima pred ovim dvjema važnim institucijama Grada voditi razgovori u smjeru poštivanja Presude suda.
‘Jesu li zadani rokovi za iseljenje? ‘, također nas je zanimalo.
– Rokovi iseljenja bi se trebali dogovoriti u duhu dobrih odnosa, poštujući Presudu, s tim da bi DSO u tom slučaju dao Sveučilištu određeni razuman rok, kako bi mogao organizirati iseljenje – naglašava Milat, uz napomenu kako ne očekuju nikakve probleme po ovom pitanju, tim više ‘što je DSO svih ovih godina bio korektan prema Sveučilištu, a živimo u pravnoj državi’, dodat će.
Što se tiče planova, ideja, aktivnosti… Kojima se Orkestar planira baviti nakon što usele u svoj prostor, Milat ističe kako se drži one narodne ‘prvo skoči pa reci hop’.
– Ideja je previše i o njima će se razgovarati nakon povratka DSO-a u ljetnikovac. Najvažnije je da će DSO s ovim moći kvalitetnije raditi i konačno se nastaviti razvijati. Svih ovih godina Orkestar za to nije imao mogućnost. Za kraj, DSO će 2025. god. obilježiti 100. god. svoga postojanja, za što bi trebao imati adekvatne uvjete za rad u ljetnikovcu Crijević – Pucić ili u dvorani koja zadovoljava potrebe. DSO je vrijedan biser dubrovačke i hrvatske kulture, koju promovira suradnjom s brojnim svjetskim dirigentima i solistima, na mnogobrojnim turnejama diljem svijeta i u novije vrijeme organiziranjem kvalitetnih Međunarodnih glazbenih festivala – zaključuje ravnatelj Milat, ne skrivajući radost ove lijepe novosti za naše iznimne glazbenike.
A da je sve u duhu pravog profesionalizma i dogovora, dokazuje i Sveučilište u Dubrovniku, s kojeg su nam kratko komentirali kako sudsku presudu u predmetu Dubrovački simfonijski orkestar – Sveučilište u Dubrovniku – zahtjev za iseljenjem – ne mogu komentirati. Poštivat će odluke suda.
– Poštovat ćemo odluku suda kao mjerodavnog tijela. Naši odnosi s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom čitavo su vrijeme profesionalni, kao i sada – kratko su istaknuli sa Sveučilišta.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist