Kultura

ZAVIČAJNI MUZEJ KONAVLE Izložba Mijo Šiša Konavljanin – Ususret zaštiti

muzeji i galerije konavala
Muzeji i galerije Konavala pozivaju na otvorenje izložbe Mijo Šiša Konavljanin – Ususret zaštiti u četvrtak, 16. studenoga 2023. godine, u 19 sati u Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima.
Mijo Šiša Konavljanin rođen je 9. prosinca 1946. godine u Mihanićima gdje je proveo cijeli svoj život. Počeo se baviti slikarstvom još u djetinjstvu i vrlo brzo se afirmirao kao hrvatski izvorni umjetnik i likovni kroničar Konavala. Na svojoj domovini sedamdesetih je godina otvorio Galeriju koja je postala nezaobilazno mjesto svih koji su dolazili u Konavle. Uz Šišine slike i skulpture te brojne predmete iz tradicijskog života Konavala Galerija je bila i ostala topos konavoskog identiteta. Nakon slikareve smrti 2017. godine Galerija je zatvorena za javnost bez organizirane brige za vrijednu građu.
Muzeji i galerije Konavala pokrenuli su prijedlog upisa Zbirke slika i Etnografske zbirke Galerije Mija Šiše Konavljanina u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Ovom izložbom predstavljamo dio bogate građe Galerije koja će se nakon obnove opet otvoriti za javnost i nadajmo se zasjati u punom sjaju.
Na izložbi će govoriti pisac predgovora Vlaho Bogišić i autorica izložbe Antonia Rusković Radonić, a izložbu će otvoriti Božo Lasić, načelnik Općine Konavle.
Izložba ostaje otvorena do svibnja 2024. godine.
Foto Muzeji i galerije Konavala 

Pročitajte još

Otvorena izložba dubrovačkih umjetnika “Slatki i grki Vojnovićev fundus”

Dulist

MILJENICI PUBLIKE VEČERAS U DVORU Ansambl Antiphonus i gitarist Petrit Çeku

Dulist

[FOTOGALERIJA] Ovacije za Hamleta u Parku Gradac

Dulist