Kultura

ZATVARANJE IGARA Tarbuk: Festival ne smije ići u korak s vremenom na isti način na koji Dubrovnik ne ide u korak s vremenom!

ZATVARANJE IGARA Tarbuk: Festival ne smije ići u korak s vremenom na isti način na koji Dubrovnik ne ide u korak s vremenom!

Pomoćnica ministrice kultura Iva Hraste Sočo rekla je u petak u Dubrovniku povodom večerašnjeg zatvaranja 68. Dubrovačkih ljetnih igara kako je riječ o najdugovječnijem festivalu u Hrvatskoj te kako je izrazito važno zadržati kontinuitet, ali i međunarodnoj publici predstaviti naš tradicijski sadržaj.
-I ove godine glumci su obogatili Grad, a važno je zadržati kontinuitet te se otvoriti. Važan korak je titlovanje dramskih predstava kako bi bile što bliže međunarodnoj publici. Budućnost Igara je u izvrsnom sadržaju, suradnji s drugim kulturnim institucijama iz Hrvatske i svijeta, ali i u prožimanju suvremenog scenskog izričaja s bogatom kulturnom tradicijom Dubrovnika –  rekla je Hraste Sočo.
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković rekao je kako su za njega ove Igre bile najbolje i ponajviše dubrovačke i hrvatske.
– Predstave su odlično prihvaćene od strane naših sugrađana i gostiju. Činjenica je da smo se okrenuli međunarodnoj publici i to je važan iskorak –  rekao je Franković.
Intendant Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk kojem danas istječe mandat rekao je kako se u posljednje vrijeme dosta govorilo o revolucijama i promjenama u konceptu Igara, no on smatra da je to pogrešan smjer za Festival.
– Igre ne trebaju ići u korak s vremenom na isti način na koji Dubrovnik ne ide u korak s vremenom i zato je vrijedan. One moraju ostati u svom tradicijskom smislu kako ne bi dobili neke eksperimentalne oblike i kako ne bi zaboravili tko sm –  rekao je Tarbuk.
Ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović rekla je kako su završili još jednu uspješnu sezonu kroz koju je bilo dosta poteškoća, a zahvalila se svim partnerima i zaposlenicima te javne ustanove u kulturi.
– Proračun Igara je ove godine veći za sedam posto, a najviše je tome pridonio porast prodaje ulaznica od čak 17 posto. Točne brojke još nemamo, ali mojom procjenom nekih 70 posto publike činili su Dubrovčani. Ljudima fali ovakvih sadržaja. I opere i baleta, a Igre su jedino mjesto gdje se to može dobiti – rekla je Medo Bogdanović.

Dvije tisuće umjetnika
Inače, Dubrovačke ljetne igre i ove su godine okupile gotovo dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta koji su u 47 dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na 16 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, pred približno 60 tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja izveli 72 dramska, glazbena, operna, plesna, folklorna, filmska i likovna programa.
Prvi premijerni naslov bila su ”Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže u režiji Zlatka Svibena i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u taraci Umjetničke galerije Dubrovnik. Bio je to prvi put da je ovaj dramski klasik na programu Igara pa ne čudi veliki interes medija i publike iz cijele regije. Iako je predstava podijelila kritiku, ono u čemu su bili složni je da su ostvarene sjajne glumačke kreacije uz posebno isticanje Predraga Ejdusa kao Ignjata Glembaja te Mija Jurišića kao Leonea. Druga dramska premijera ”Marin Držić – Viktorija od neprijatelja” prema dramaturškom konceptu Hrvoja Ivankovića, u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u parku Umjetničke škole postavljena je povodom 450. godišnjice od smrti velikog dubrovačkog komediografa Marina Držića, skupljajući simpatije publike i unisone pohvale kritike.
Lanjski premijerni dramski naslovi također su privukli brojnu publiku i potvrdili status festivalskih uspješnica. Rasprodana ”Kafetarija” Carla Goldonija u režiji Vinka Brešana i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla ponovno je igrana ispred Sponze, a ”Othello” Williama Shakespearea u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na tvrđavi Lovrjenac. Na programu 68. Igara bilo je i više dramskih gostovanja pa su tako festivalskoj publici prikazane neke od najboljih predstava proteklih kazališnih sezona. Zagrebačko kazalište mladih na Igre stiglo s nagrađivanim ”Hinkemannom” u režiji Igora Vuka Torbice, izvedenim na taraci tvrđave Revelin. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gostovalo je sa svojom hit predstavom ”Tri zime” Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana u parku Gradac privukavši brojnu publiku na obje izvedbe. U sva četiri navedena dramska naslova uživali su i strani posjetitelji za koje su ove predstave bile titlovane na engleski jezik, a pratili su ih na pametnim telefonima i tabletima. Na Lovrjencu je gostovao ”Skup” Marina Držića u režiji Ivice Kunčevića i produkciji Kazališta Marina Držića, a Studentski teatar Lero tradicionalno je izveo svoj posljednji dramski uradak ”Grad sjena” u režiji Davora Mojaša na svojoj sceni u Lazaretima.
Ovogodišnji program uveličao je i jedan premijerni operni naslov, ”Orlando” Georga F. Händela u režiji Jánosa Szikore u ambijentu klaustra benediktinskog samostana na Lokrumu. Ansambl pod umjetničkim vodstvom Davida Batesa činila je ekipa solista – britanski kontratenor Owen Willetts u naslovnoj ulozi viteza Orlanda, zatim Ivana Lazar, Renata Pokupić, Marija Kuhar Šoša te David Oštrek. Nastupio je nagradom Orlandom ovjenčani Hrvatski Barokni Ansambl koji predvodi koncertna majstorica Laura Vadjon. Ljubiteljima baletne i plesne umjetnosti, Igre su prikazale ”Labuđe jezero” Petra I. Čajkovskoga u koreografiji i režiji Vladimira Malakhova i produkciji Baleta HNK u Zagrebu u Parku Gradac te ples Ptice prema konceptu i u koreografiji Edwarda Cluga, a u produkciji Bitef teatra i Novi tvrđava teatar te u izvedbi Bitef Dance Companyja.
U okviru programa Pisci i pjesnici na Igrama prema konceptu Mani Gotovac koji traje već pet ljeta, ovu festivalsku sezonu izvedena su tri programa pod motom “Ljubav je najugroženija pojava u suvremenom svijetu” i to Stare ljubavi – hrvatski pjesnici u interpretaciji Tereze Kesovije u atriju Kneževa dvora te Everest pjesnika Draga Glamuzine i Genijalna prijateljica Elene Ferrante u Sponzi.
Glazbeni program ove je sezone donio 19 koncerata. Otvorila ga je velebna Carmina Burana Carla Orffa ispred crkve sv. Vlaha u izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Zagrebačke filharmonije, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem dirigenta Ivana Josipa Skendera, a uz soliste Nicolu Proksch, Owena Willetsa te Nikolu Mijailovića.
68. Igre zatvorit će večeras s početkom u 22:00 ispred crkve sv. Vlaha Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Alberta Veronesija, uz prošlogodišnjeg dobitnika Orlanda mladog ukrajinskog violinista Alekseya Semenenka.
Ukupni proračun 68. Igara je 12,7 milijuna kuna od čega 68 posto čine javna sredstva dok je 32 posto ostvareno od vlastitih prihoda od ulaznica, sponzora i donatora. Ukupni proračun veći je za 7 posto od lani zahvaljujući prvenstveno povećanju prihoda od novih sponzora. Veliki interes domaćih i stranih medija rezultirao je s gotovo četiri tisuće medijskih objava, uključujući tisak, televiziju i web izdanja.

Pročitajte još

[FOTO] TEA PEROVIĆ PREDSTAVILA KNJIGU Snaga vjere, ljubavi i brige majke za svoje kćeri

Naša akademska slikarica Jasmina Runje izlaže na skupnoj izložbi u Kastvu

Dulist

NOVO GOSTOVANJE U TEATRU Komedija ‘Agencija za sreću’ Teatra Gavran

Dulist