Aktualno

Zašto strani ulagači bježe iz Dubrovnika?

Zašto strani ulagači bježe iz Dubrovnika?

Na portalu www.businessweek.com u članku „Dubrovnik’s Delayed Villas Highlight Obstacles for Barclays“ ističe se kako  je prošlo sedam godina nakon što je skupina ulagača na čelu sa Barclays Plc i Equity Trust (Jersey) Ltd. kupila građevinsko zemljište na hrvatskoj obali, za gradnju 26 vila iznad Dubrovnika,

a njihov plan gradnje 26 vila iznad Dubrovnika još uvijek na čekanju.

Odobrenja za projekt vrijedan 36 milijuna eura moraju potpisati tri razine vlasti, piše navedeni portal, a najveća je prepreka ta što izgradnja ne smije biti vidljiva niotkud iz grada, prema uvjetima županijske vlasti.
 
– Nije nerazumno očekivati da možete graditi u građevinskoj zoni i mi smo otvoreni za suradnju s vlastima o tome kako bi to trebalo izgledati – rekao je Craig Cameron, koji vodi projekt Fenestra Village, za upravitelja CMC Global.

– Mi vjerujemo da Hrvatska ima velike potencijale za ulaganje u turizam, no nakon sedam godina, frustrirani smo – zaključio je.

Drugi primjer koji navodi spomenuti portal odnosi se na izraelskog biznismena Aarona Frenkela i australskog poduzetnika Grega Normana. Oni već pet godina pokušavaju, navodi se, dobiti zeleno svjetlo za golf centra, također u blizini Dubrovnika, nakon što su potrošili 90 milijuna eura za zemljište u zoni namijenjenoj sportsko-rekreacijskim sadržajima. 

U turizmu, potencijalni investitori također se, piše spomenuti portal, suočavaju sa zastarjelim zemljišnim knjigama i nedostatkom transparentnosti vlasništva nad zemljištem. Privatizacijski 'dealovi' iz ranih 90-ih, kada su čelnici tada novoproglašene neovisne države predsjedali užurbanim prodajama imovine iz komunističke ere odabranim pojedincima, dodatno su zakomplicirali stvar. 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist