Aktualno

Zašto strani ulagači bježe iz Dubrovnika?

Na portalu www.businessweek.com u članku „Dubrovnik’s Delayed Villas Highlight Obstacles for Barclays“ ističe se kako  je prošlo sedam godina nakon što je skupina ulagača na čelu sa Barclays Plc i Equity Trust (Jersey) Ltd. kupila građevinsko zemljište na hrvatskoj obali, za gradnju 26 vila iznad Dubrovnika,

a njihov plan gradnje 26 vila iznad Dubrovnika još uvijek na čekanju.

Odobrenja za projekt vrijedan 36 milijuna eura moraju potpisati tri razine vlasti, piše navedeni portal, a najveća je prepreka ta što izgradnja ne smije biti vidljiva niotkud iz grada, prema uvjetima županijske vlasti.
 
– Nije nerazumno očekivati da možete graditi u građevinskoj zoni i mi smo otvoreni za suradnju s vlastima o tome kako bi to trebalo izgledati – rekao je Craig Cameron, koji vodi projekt Fenestra Village, za upravitelja CMC Global.

– Mi vjerujemo da Hrvatska ima velike potencijale za ulaganje u turizam, no nakon sedam godina, frustrirani smo – zaključio je.

Drugi primjer koji navodi spomenuti portal odnosi se na izraelskog biznismena Aarona Frenkela i australskog poduzetnika Grega Normana. Oni već pet godina pokušavaju, navodi se, dobiti zeleno svjetlo za golf centra, također u blizini Dubrovnika, nakon što su potrošili 90 milijuna eura za zemljište u zoni namijenjenoj sportsko-rekreacijskim sadržajima. 

U turizmu, potencijalni investitori također se, piše spomenuti portal, suočavaju sa zastarjelim zemljišnim knjigama i nedostatkom transparentnosti vlasništva nad zemljištem. Privatizacijski 'dealovi' iz ranih 90-ih, kada su čelnici tada novoproglašene neovisne države predsjedali užurbanim prodajama imovine iz komunističke ere odabranim pojedincima, dodatno su zakomplicirali stvar. 

Pročitajte još

ODLIČNE VIJESTI Lapadska škola dobila Snoezelen sobu za djecu s teškoćama u razvoju!

Dulist

Milan Mustać: ‘Dječji vrtići nisu niti će i jedno dijete ispisati zbog duga’

Dulist

Franković o ispisanom djetetu: Osuđujem takav način djelovanja Dubrovačkih vrtića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija