Aktualno

Zašto ne znamo što gradonačelnik potpisuje?

vlahusic potpis 01

Da je bilo još od predizborne kampanje izbrojati koliko je puta vladajuća koalicija na čelu s Androm Vlahušićem izgovorila riječ – transparentno, vjerujemo da bi se došlo do impozantne brojke koja bi mnoge ostavila bez daha.

No, mnogo se puta u zadnje četiri godine pokazalo kako Vlahušićeva gradska uprava radi upravo suprotno od transparentnoga, počevši od izigravanja povjerenja koje je ukazao novinarima u trenutku kad je saznao da je postao gradonačelnikom, pa do afere koja je završila sudskim epilogom i nepravomoćnom presudom.
 
Što nam se servira?
 
Tome u prilog mogli bi poslužiti i zaključci gradonačelnika koji se dubrovačkoj javnosti serviraju jednom mjesečno pod nazivom 'važniji zaključci gradonačelnika'. No, ne objavljuje ih se u trenutku kad ih gradonačelnik potpiše nego tek s mjesecom zakašnjenja.

Zanimljiv je podatak kako je gradonačelnik Andro Vlahušić tijekom 2012. godine donio ukupno 116 važnijih zaključaka, koji su objavljeni na službenom webu Grada Dubrovnika. To bi značilo da je mjesečno potpisivao 9,6 zaključaka i odluka. A dobar dio njih odnosi se na potpore za zapošljavanje pripravnika.

Naime, od 116 odluka i zaključaka u koje je dubrovačka javnost dobila uvid, mada neke nisu u cijelosti niti objavljene, njih 40 se odnosi na potpore za zapošljavanje pripravnika i zaključke vezano za taj projekt. Ne umanjujemo važnost ovog projekt Grada, jer ne treba smetnuti s uma kako je na zapošljavanje pripravnik u tri godine potrošeno tri milijuna kuna, što nije mali iznos, a krajem 2012. godine uz vaučere Grada od 30 tisuća kuna zaposleno je bilo 96 osoba.

No, ne možemo ne zapitati se spada li to u najvećem omjeru pod najvažnije zaključke. Dio odluka koje su izdvojene za javnost odnosi se na postupke javne nabave, odabir izvođača za određene radove, imenovanje povjerenstava… Saznali smo s mjesec dana zakašnjenja i kako je Libertas promijenio cijene svojih usluga, te kako je Javna vatrogasna postrojba dobila zapovjednika i zamjenika mu.
 
Ima i krnjih odluka
 
Čitajući pojedine objavljene odluke ne možemo ne zapitati se gdje je Vlahušiću i njegovoj gradskoj upravi nestala ta silna transparentnost u koju su se zaklinjali. Jer, javnost nema uvid u dio objavljenih odluka budući da su na webu dostupne samo prve stranice određenih zaključaka i odluka koje nam ne govore apsolutno ništa. Tek saznamo da je zaključio to i to, ali nema dodatnih objašnjenja i pojašnjenja.

Primjerice, u prosincu je kao važniji zaključak objavljeno kako je gradonačelnik raspisao natječaj za dodjelu potpora za zapošljavanje pripravnika. Na početnoj stranici dokumenta (koja je jedina dostupna) piše kako je tekst natječaja sastavni dio zaključka – no  teksta nema nigdje, odnosno nastavak zaključka nije objavljen. I to nije jedina takva krnja odluka. Znamo i da je pokrenuta inicijativa za osnivanje Centra za hotelski i ugostiteljski menadžment Dubrovnik – i to je sve! Bez detalja, rokova, objašnjenja…

Donio je gradonačelnik i zaključak o utvrđivanju teksta Poziva za podnošenje zahtjeva za otpis dospjelog i neplaćenog duga s osnove kamata nastalih do 9. srpnja 2012. godine, no tekst nije objavljen. Da se kojim slučajem u vrijeme objave poziva nije održao kolegij gradonačelnika, kojega Vlahušić tu i tamo saziva prije Gradskog vijeća kako bi obavijesti javnost o onome što će se odlučivati na sjednici tog tijela, javnost ne bi ni saznala za mogućnost otpisa kamata.

I onda nije za čuditi što se do isteka roka za podnošenje zahtjeva nitko nije javio. Dobro, možda ti dužnici nisu u tom trenutku imali ni volje, ni želje, a ni novaca za vratiti dug (jer bez toga nema ni otpisa kamata), ali…

Zašto među zaključcima nema nijedne odluke i zaključka o zakupu poslovnih prostora, davanja stanova u najam ili odluke o odbijanju ili prihvaćanju prava prvokupa neke nekretnine čitajte u novom broju tjednika duList koji se od prošle srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

Biskup predvodi misu u katedrali na svetkovinu Duhova

Dulist

HGK pokrenuo edukacije za vodiče kajaka radi regulacije i sigurnosti gostiju

Dulist

GRAĐANI OPTIMISTIČNI Bolja financijska situacija nego lani, ipak nije vrijeme za kupnju stana ili automobila

Dulist