Županija

Zašto nam je potreban građanski odgoj? Saznajte na tribini!

Zašto nam je potreban građanski odgoj? Saznajte na tribini!

Ogranak Matice hrvatske Orebić poziva sve zainteresirane pojedince, profesore, učitelje, učenike da se pridruže prezentaciji i javnoj raspravi incijative GOOD na temu ‘Zašto nam je potreban građanski odgoj? Građanska i socijalna kompetencija kao alat za život’ koja će se održati u petak 15. travnja u 20 sati, u dvorani Općine Orebić.

Što je to građanski odgoj?
Građanski odgoj i obrazovanje doprinosi demokratizaciji škole i zajednice osposobljavajući mlade da budu aktivni promicatelji održivog razvoja, uvažavanja različitosti, poštivanja ljudskih prava i izgradnje trajnog mira. Građanski odgoj i obrazovanje je usmjeren na razvoj građanske kompetencije, odnosno na razvoj vještina, znanja i stavova učenika kao aktivnih i odgovornih građana. U skladu s tim usmjeren je na 6 područja: ljudsko-pravno, političko, društveno, (inter)kulturalno, ekološko i ekonomsko.

Tko provodi kampanju?
Kampanju ”GO GOO” zajednički provode organizacije civilnog društva i zainteresirani stručnjaci, koji se bave neformalnim obrazovanjem i ljudskim pravima od 2008. godine, a okupljene su u incijativu koja se zalaaže za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u odgojno obrazovni sustav (GOOD INCIJATIVA).

Koji je cilj kampanje?
Cilj kampanje je informirati o građanskom odgoju i obrazovanju te potaknuti odgovorno uključivanje svih ključnih aktera ( učitelja i nastavnika, učenika i roditelja) u javnu raspravu kako bi u škole sustavno bio uvedan kvalitetan Kurikulum građanskog odgoja i obrazovanja.

Kampanja nastoji doprijeti odgoju i obrazovanju odgovornih, politički osvještenih i informiranih građana, koji će svojim djelovanjem pridonijeti daljnjoj demokratizaciji društva kao i podržati predmet ”Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) koji je usmjeren na razvoj kompetencija učenika te njihovo profiliranje kao emancipiranih i društveno angažiranih građana. Aktualni slogan kampanje naglašava važan utjecaj obrazovanja na budući život te potrebu da se bude solidaran i aktivan u društvu: ‘Što naučiš kao mali, to radiš kad i odrasteš. Naučimo biti veliki!’

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist