Kultura

Započinje ciklus predavanja o dubrovačkim gradskim predjelima

U Dubrovačkim knjižnicama započinje ciklus predavanja o dubrovačkim gradskim predjelima pod nazivom: Preobrazba kroz šetnju, šetnja kroz preobrazbu: kroz dubrovačke (pri)gradske kvartove. Predavanja će održati dubrovački povjesničar umjetnosti i arheolog Ivan Viđen koji niz godina surađuje s Dubrovačkim knjižnicama. Prvo predavanje tematizirat će povijesne mijene Ploča, a održat će se u utorak, 4. travnja 2023. u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad s početkom u 19 sati.

Stara je mudrost kako ‘stalna na tom svijetu samo mijena jest’ – a to se, kao i u ljudskome životu, može posebno dobro primijeniti i na gradove. Iako nam se u Dubrovniku promjene nekad pričinjavaju bržima, nekad sporijima, općenito nismo svjesni kako se i koliko se prostori Grada mijenjaju i preobražavaju.

Dubrovačke knjižnice osmislile su ciklus od četiri predavanja kojima će se publika tijekom travnja moći ‘prošetati’ najvažnijim kvartovima Grada van zidina: Pločama, Pilama s Konalom, Gružom i Lapadom.

Predviđeno je da se nakon održavanja posljednjega predavanja virtualna šetnja iz knjižnice pretvori u pravu šetnju uz stručno vodstvo. Predavanja su osmišljena kao pogled u slojevitu povijest svakoga od odabranih kvartova, ali uz naglasak na promjene i preobražaje koji su ih oblikovali te doveli i do današnje ‘slike Grada’. Koje je značenje i uloga svakoga od spomenutih (pri)gradskih predjela u prošloj i sadašnjoj ‘slici Grada’ i koje predodžbe o tomu postoje? Koliko znamo, a koliko mislimo da znamo i koje predrasude imamo o pojedinim mjestima i događajima? Predavanja će nastojati odgovoriti na ta i na druga pitanja te se ‘boriti’ i s uvriježenim, često i ne sasvim točnim, znanjima o Pločama, Pilama, Gružu i Lapadu.

Ostala predavanja održavat će se u isto vrijeme i na istom mjestu prema sljedećem rasporedu:

četvrtak, 13. travnja: Pile s Konalom

četvrtak, 20. travnja: Gruž

četvrtak, 27. travnja: Lapad

DK plakat kvartovi Vidjen 1

Foto: Dubrovačke knjižnice

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist