Aktualno

Zadnja subota u Taliru: “To je gubitak za Grad”

Zadnja subota u Taliru: "To je gubitak za Grad"

Kultni kafić Talir ovog ponedjeljka zatvara svoja vrata. Vijest je to o kojoj se jutros raspravljalo u Antuninskoj ulici. I ove subote u Talira su se okupili dubrovački gospari, stariji i oni mlađi, i svi su bili u šoku zbog takve odluke vlasnika Frana Cetinića koji odlazi u mirovinu.

Razlog zbog kojeg odlazi u mirovinu i zatvara vrata tog kultnog kafića, nisu financijski, već je pravi razlog odumiranje onog ugostiteljstva karakterističnog za Dubrovnik. Iz vremena kada je prije 30 godina otvorio kafić koji je postao okupljalište Dubrovčana, glumaca i umjetnika. Tada se još govorilo „Ako nisi bio u Talira, nisi bio u Gradu“.

– Do prije par dana nisam se osjećao loše, no kada sam rekao mojim gostima da zatvaram i kada sam vidio njihove reakcije, moram reći da sam jako tužan. Ja ne pripadam "vašaru" u Antuninskoj ulici, ja nisam naučio tako raditi. Jednostavno sam odlučio zatvoriti. Ostavit ćemo jedino galerije u Čubranovićevoj ulici – napominje Cetinić.

– Nitko nije pitao kada sam prije godinu dana zatvorio galeriju, a o svom sam trošku organizirao izložbe. Sada kad sam najavio da zatvaram Talir, svi pitaju zašto, zbog čega – ističe Cetinić. Od ponedjeljka će dodaje, posvetiti se svojoj mladenačkoj ljubavi – nogometu.

A da bez Talira Grad neće biti isti, posvjedočilo nam je nekoliko Dubrovčana. Miljenko Vikić, profesionalni plesač, svako jutro je na kavi u Talira.

– Ovdje je najbolja kava, a Frano ja najljubaziniji, pažljiv prema gostima, ovdje dolaze kulturni ljudi Grada. To je užas, sramota, da se Talir zatvara. Franovo umirovljenje samo je formalni razlog, ali sigurno nešto nije u redu čim on ide u mirovinu. Ovo je jedino mjesto gdje se možemo naći, gdje smo dobrodošli – napominje Vikić. Njegova dugogodišnja prijateljica Zora Brajević samo je dodala „A što imam rijet“ i naglasila:

– Naš Frano je najbolji, toliko je skladan da je sve izduro i nije rekao pravi razlog zbog kojeg ide u mirovinu. Ovdje dolazi čeljad da može razgovarat, nije nam problem ni sam sjesti jer znamo da će uvijek  doći netko poznat. Mislim da Grad treba nešto učiniti da se Talir ne zatvori.  

Dubrovački ugostitelj Ivo Rudenjak također je rado viđen gost Talira.

– Čovjek koji je sebe dao u posao, primoran je zatvorit radi stotine stvari. I mislim da će mnogi zbog tih razloga odlučiti zatvoriti, pa i ja osobno. Ne samo radi godina već i radi svih nedaća, ucjena, besplatnih pića, hrane, napadanja nas ugostitelja. To nije dobro. Tu su i veliki porezi, najmovi, a sam Frano nema nijedan svoj prostor, a čak je i jedan od najjeftinijih.  Dijelio je, imao je dubrovačku dušu za posao, za vrijeme rata je bio tu, pomagao je vojsci, nosio na bojište, sve je dao što je imao. Jednostavno nije imao drugog izbora. Ovo je gubitak za Grad i za sve nas – istaknuo je Ivo Rudenjak.

Maestro Đelo Jusić mišljenja je kako bi netko iz Grada Dubrovnika trebao provjeriti o čemu se tu radu.

– Talir je bio početak našeg dana, dnevni boravak. Mogu padati kiše, matuni, ali Talir je uvijek Talir. Tu srećete prijatelje, neprijatelje, političare, umjetnike. Netko iz Grada mora doći i vidjeti u čemu je problem, kako bi pomogli – naglasio je Jusić.  
 

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist