Aktualno

ZABRINUTI RODITELJI Kako sigurno do škole na Montovjerni?

skola montovjerna promet zebra 2

Roditelji Osnovne škole Monto­vjerna zatražili su od Grada Dubrov­nika žurno rješenje prilaza ovoj grad­skoj školi iz Ulice Marka Marojice. Smatraju kako se pješacima, odnosno djeci mora osigurati siguran ulaz u školsko dvorište. Na tu je temu, kako smo doznali, održan i sastanak ravna­teljice Lucije Vujice i pročelnice Grad­skog upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samo­upravu Grada Dubrovnika Matilde Krile Prkoča. Dogovoreno je da će do prikladnog rješenja, komunalni redari svakodnevno prije početka nastave kontrolirati promet i nepropisno par­kirana vozila čime će se podići razina sigurnosti učenika.

Nova parking mjesta
Tragom ovih informacija, zanimalo nas je koje je to prikladno rješenje koje Grad Dubrovnik mora pronaći kako bi se povećala razina pješaka, odnosno djece koja pohađaju ovu školu.
Iz Gradske uprave, u odgovoru na naš upit, naglašavaju kako je glavni prilaz školi Montovjerna iz Ulice dr. Vladka Mačeka na kojoj je osiguran siguran pravac kretanja djece.
— Što se tiče Ulice Marka Marojice, tamo nije označena pješačka komuni­kacija pošto rekonstrukcijom škole nije na predmetnoj ulici predviđen prilaz, odnosno ulaz u školu. Sukladno traže­njima Gradskog kotara Montovjerna, a u svrhu rasterećenja Ulice dr. Vladka Mačeka uredilo se pet parkirnih mje­sta za roditelje koji dovoze djecu u školu automobilom te se na navede­nom dijelu izveo dodatni ulaz u školu – istaknuli su iz Gradske uprave.

Stiže ‘zebra’
Podsjetimo, parkirna mjesta na dijelu Ulice Marka Marojice stavljena su u funkciju krajem rujna 2020. godine. Tada su iz Grada Dubrovnika napome­nuli kako je na ovaj omogućeno rodite­ljima koji dovode i odvoze djecu u OŠ Montovjerna ukrcaj i iskrcaj djece u neposrednoj blizini škole, uz osiguran pješački pravac do same zgrade. Stoga je i zaustavljanje na ovom parkirali­štu ograničeno na 10 minuta. Uz par­kirališna mjesta uređen je i nogostup za pješake. No, sve to očito nije bilo dovoljno za sigurnost malenih pješaka. Rješenje će se pronaći u označavanju pješačkog prijelaza.
— Upravni odjel za komunalne djelat­nosti promet i mjesnu samoupravu će u idućem razdoblju označiti pješački prijelaz na adekvatnoj poziciji na dijelu kraj predmetnog ulaza u školu – naja­vili su za DuList iz Gradske uprave.

Banner 300x250 DU 1

Za kraj napominju i sljedeće:
— Što se tiče trenutne sigurnosti djece na navedenome dijelu se nalaze umjetne izbočine – ležeći policajci te je brzina vožnje smanjena na minimum – zaključuju iz Gradske uprave.
Inače, nova školska zgrada OŠ Mon­tovjerna izgrađena je na mjestu neka­dašnje Područne škole Montovjerna ili kako su je zvali ‘mala žuta škola Monta’. Riječ je o novoj suvremeno opremljenoj školi s 20 specijalizira­nih učionica, kabinetima za učitelje i nastavnike, velikom sportskom dvo­ranom, manjom sportskom dvora­nom, knjižnicom, kuhinjom i blagova­onicom. Ova kapitalna investicija bila je vrijedna 75 milijuna kuna, a prve je đake primila početkom školske godine 2020./2021. • AFR

Članak objavljen u tiskanom izdanju DuLista 2. studenog 2023.

Pročitajte još

USUSRET DUŠNOM DANU Bogata ponuda cvijeća u gruškom parku

Dulist

GODIŠNJA NAGRADA Mario Obuljen dobio veliko priznanje struke!

Dulist

Sat je vraćen unatrag – 3 važne promjene koje zimsko vrijeme donosi

Dulist