Aktualno

ZABRINJAVAJUĆI PODACI Svakih sat vremena jedna žena trpi nasilje

ZABRINJAVAJUĆI PODACI Svakih sat vremena jedna žena trpi nasilje

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U proteklih pet godina u Hrvatskoj je ubijena 91 žena, a više od polovine njih – usmrtili su partneri. Zabrinjava i to što broj prijava opada, a 90 posto svih prijava završi u sferi prekršajnog prava. U Hrvatskoj je ove godine prijavljeno 8528 počinitelja nasilja.

-Činjenica je da svega 10 posto prijavljenih nasilnika bude osuđeno kaznom na bezuvjetni zatvor. Ostali će biti u slučaju da su osuđeni ili novčanom kaznom ili uvjetnom osudom – rekla je Nikolina Zec iz ženske udruge ‘Izvor’, Tenja za HRT.

-Nije samo dovoljno osobu maknuti iz nasilničkog odnosa od nasilnika. Nastaju problemi kada osoba treba početi raditi, ne žele zaposliti osobu koja je smještena u skloništu zbog potencijalnih problema s bivšim partnerom tako da rekla bih da se svi trude, ali to nije dovoljno zbog složenosti problema – kaže Silvija Ručević, sa odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Podsjetimo, hrvatski su ministri potpisali Sporazum o suradnji u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Ovom prigodom premijer Plenković istaknuo je da u posljednjih pet godina Hrvatska bilježi kontinuirano smanjenje broja prekršaja.

-Navedeni trend nastavlja se i u ovoj godine kada je u prvih deset mjeseci prekršajno prijavljeno ukupno 8528 počinitelja što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje od 11 posto – rekao je, dodajući da bez obzira na trend smanjenja prekršaja jedna žena je zlostavljana svakih sat vremena.

Također, premijer je naglasio kako je važno da svaka žrtva zna gdje i kako može ostvariti pomoć.

Pročitajte još

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist