Aktualno

‘Za situaciju u Slanom isključivi krivac ACI, a nitko ne zna što će Brexit napraviti dubrovačkom turizmu’

'Za situaciju u Slanom isključivi krivac ACI, a nitko ne zna što će Brexit napraviti dubrovačkom turizmu'

Ministar turizma Anton Kliman rekao je u četvrtak u Dubrovniku kako se od 2018. godine planira smanjenje stope PDV-a u turizmu, kako se za rusko tržište planira uvođenju multiplih viza, a istaknuo je i da je trenutno nemoguće predvidjeti kako će Brexit utjecati na hrvatski turizam.
Kliman se u Dubrovniku sastao s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave kao i turističkim subjektima, a na upit novinara što ministarstvo čini da se ubrza proces dobivanja viza za ruske državljane, u svjetlu potpisivanja Sporazuma o suradnji između Udruge hrvatskih putničkih agencija i ruskih tour operatora, ministar je rekao kako se razmišlja o uvođenju multiplih viza.
– S Ministarstvom vanjskih poslova radimo na tome da uvedemo multiplu vizu. Vi znate da moramo poštivati pravila EU, ali jedno od rješenja je multipla viza – rekao je Kliman te dodao kako su Rusi jako zainteresirani za hrvatsku obalu.
Na upit kako bi Brexit mogao utjecati na hrvatski i dubrovački turizam, ministar je odgovorio kako je to trenutno nemoguće predvidjeti.
– Nitko nije mogao predvidjeti ovako nervozan nastup na tržištima, a teško je predvidjeti kraj te epizode. Mislim da ćemo morati biti puno prisutniji na tom tržištu i procijeniti koliko novaca ćemo tamo usmjeriti. Nitko ne zna ni što će biti za mjesec dana tamo, a pratit ćemo sve procese koji se događaju – rekao je Kliman te odgovarajući na upit dodao i da Hrvatska nije spremna za naprasno uvođenje eura, što je jedna od mogućnosti koja se spominje kao moguća posljedica Brexita.
Upitan koliko će se smanjiti stopa PDV-a u turizmu, Kliman je odgovorio kako se o postotcima tek pregovara.
– To je moja inicijativa jer su to zahtjevni sektora. Moramo biti što bliže konkurentima. Razgovarali smo o desetak posto stope PDV-a, postoji razumijevanje Ministarstva financija, a stopa će biti na razini konkurencije – rekao je Kliman.
Ustvrdio je i kako geopolitičke prilike idu u prilog hrvatskom turizmu, zbog čega je predsezona izvrsna, ali i kako se od deset gostiju njih sedam ponovno vrati u Hrvatsku.
Odgovarajući na upit o tome hoće li se ispuniti zahtjevi sindikata koji traže vezivanje kategorizacije hotela uz broj stalno zaposlenih radnika, Kliman je rekao kako ta stavka nije ušla u posljednje izmjene Pravilnika, no kako je to nešto o čemu bi se moglo raspravljati kod sljedeće izmjene.
– Pravilnici nisu Sveto pismo. Mi se moramo prilagođavati konkurenciji i Pravilnici su živo tkivo koje moramo prilagođavati. U ovom trenutku izmjene nisu bile vezane za radnu snagu. Znam za tu inicijativu i to je pitanje za sljedeće mijenjanje Pravilnika – rekao je Kliman.
Napomenuo je i kako se pokušava pronaći rješenje kako bi se ACI-jeva marina u Slanome što prije otvorila i kako bi dobila uporabnu dozvolu.

 

Dobroslavić: ACI kriv za situaciju u Slanom
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić rekao je kako je stav Županije da se nipošto ne smije odustati od županijskih Centara za gospodarenje otpadom, a istaknuo je kako je zaključak sastanka s ministrom i turističkim subjektima bio da je za problem s marinom u Slanom odgovoran sam ACI.
– Govorili smo o problemu u ACI marini u Slanome i utvrdili smo da je krivica za neotvaranje marine u dogovorenom roku na ACI-u d.d. koji nije ispoštivao ugovore prema općini Dubrovačko primorje. Ministar je obećao da će zajedno s ministrom prometa pokušati riješiti taj problem bilo da da će ACI ispoštovati svoje obveze ili da će Ministarstvo samo pronaći riješenje – rekao je Dobroslavić.

 

Prevlaka u rješavanju
Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Tomislav Boban rekao je ,odgovarajući na novinarski upit, kako je pitanje Prevlake na jugu Hrvatske u rješavanju.
– Najveći iskorak koji smo napravili je taj da konačno artikuliran zahtjev vlasnika putem odvjetnika Vladimira Gredelja i konačno imamo nekoga s kime možemo sjesti i razgovarati. Svi želimo da Prevlaka konačno krene. Postoji nekoliko varijanti rješavanja pitanja s vlasnicima, od učešća u prihodima, ‘zajedničkog ulaganja’, niz kombinacija smo spremni ponuditi, jednostavno želimo da projekt ide – rekao je Boban.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist