Grad

Za otoke u 2022. Grad izdvojio 250 tisuća eura

Ulaganje u otoke

Grad Dubrovnik je u protekloj 2022. godini u različite projekte i programe na otocima na svom administrativnom području uložio oko 1,9 milijuna kuna, odnosno oko 250 tisuća eura.

Najveći dio ovog iznosa, 480 tisuća kuna, izdvojen je za poboljšanja prometne dostupnosti otoka Koločepa. Grad Dubrovnik već duži niz godina subvencijama pomaže nesmetano odvijanje cjelogodišnje neprofitabilne lokalne brodske linije na relaciji Dubrovnik – otok Koločep i to dva puta dnevno, kako bi se stanovnicima otoka, posebice učenicima, studentima, onima koji u gradu rade te umirovljenicima učinio lakše dostupnim Dubrovnik kao županijsko i administrativno središte.

Značajna sredstva, iznos od 368 tisuća kuna, uložen je u unapređenje zdravstvene zaštite na Elafitskim otocima. Tako je za rad ambulante na otoku Koločepu, za sufinanciranje plaće liječnika, isplaćeno 138 tisuća kuna, dok je za punkt pripravnosti hitne medicine na Elafitima osiguran iznos od 230 tisuća kuna.

Bitno je poboljšana i javna rasvjeta na Elafitima, gdje je ugradnjom 31 solarne ulične svjetiljke proširena mreža javne rasvjete na otoku Lopudu. Projekt je vrijedan 357 tisuća kuna, od čega je polovica sredstava sufinancirana od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Na Koločepu je postavljeno 17 novih stupnih mjesta javne rasvjete, vrijednosti 204 tisuće kuna te na Šipanu sedam novih stupnih mjesta sa solarnim svjetiljkama u LED tehnologiji, vrijednosti 53 tisuće kuna.

Za mjesta Suđurađ i Šipanska Luka, Grad Dubrovnik je osigurao građevinski materijal za uređenje lokalnih puteva, u vrijednosti 95 tisuća kuna. Ujedno je sa 44 tisuće kuna financirana projektna dokumentacija za uređenje šumsko-edukacijske staze u Suđurđu. Na otocima Koločepu i Šipanu organizirana je i akcija ”Zelena čistka” za uklanjanje otpada odbačenog u prirodu.

Financirani su i brojni kulturni i zabavni programi, od Ljetne škole filma na Šipanu do koncerata, festivala, kazališnih predstava.

Od ostalih ulaganja potrebno je istaknuti i važne infrastrukturne radove na izgradnji kanalizacijskog sustava, u izvedbi Vodovoda Dubrovnik, vrijedne 12 milijuna kuna, koji se nastavljaju i kroz ovu godinu. Vodovod je, ujedno, krajem prošle godine potpisao i ugovor o sufinanciranju izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Suđurađ na Šipanu, vrijednosti 13,9 milijuna kuna, na kojem bi radovi trebali uslijediti nakon što se provede javna nabava.

Prošle je godine završen i veliki infrastrukturni projekt rekonstrukcije rive Donje Čelo na Koločepu, vrijedan oko 30 milijuna kuna, financiran iz EU fondova u iznosu od 85 posto, dok je ostatak financiran sredstvima iz državnog proračuna.

Foto: Grad Dubrovnik

Pročitajte još

60 GODINA SVEĆENIČKE SLUŽBE Dijamantna misa don Joza Njavra u Hrasnom

Dulist

SECURITAS KRENUO S RADOM Od danas zaštitari uvode red na Pilama

Dulist

Promotivni video o Dubrovniku prikazuje se u američkim zračnim lukama

Dulist