Aktualno

Za Dubrovnik izdano narančasto upozorenje, moguća olujna bura s orkanskim udarima

Za utorak, 11. siječnja, crveno upozorenje izdano je za područje Riječke regije, Kvarnera, Velebitskog kanala i Dalmacije te narančasto za regije Knin, Split, Dubrovnik i Zapadnu obalu Istre.

-Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom – ističe se na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

Na području Kvarnera i Kvarnerića očekuje se mjestimice olujna bura s najjačim udari vjetra 45-80 čvorova (85-150 km/h), u Velebitskom kanalu olujna, mjestimice moguća orkanska bura s najjačim udarima vjetra 45-100 čvorova (85-185 km/h), dok se u Dalmaciji očekuje mjestimice olujna bura s najjačim udarima vjetra 40-80 čvorova (75-150 km/h).

-Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – govore iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Narančasto upozorenje izdano je za Kninsku regiju gdje se očekuju olujni, lokalno i orkanski udari bure s najjačim udarima vjetra 65-130 km/h, za regiju Split i Dubrovnik gdje je moguća olujna bura s orkanskim udarima, najjači udari vjetra 75-130 km/h, te na području zapadne obale Istre gdje se očekuje mjestimice vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h)

-Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – naglašavaju.

Pročitajte još

Mons. Roko Glasnović: ‘Ako istinski nasljedujemo Kristov put i našega Parca, bit ćemo svi Vlahovi ljudi’

Dulist

Srijedom se čita DuList!

Dulist

DOZNAJEMO Mato Franković zatražio novo rješenje za antenu na Lopudu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija