Aktualno

Za 100 kvadrata 44 tisuće kuna poreza

Na sam spomen uvođenja poreza na imovinu u Hrvatskoj se uznemire duhovi. Tako je i ovih dana hrvatska javnost uzburkana najavama uvođenja novog poreza, koji bi na snagu trebao stupiti već iduće goidne, a u prvoj bi fazi bio samo drugo ime za komunalnu naknadu.

Jutarnji list izradio je simulaciju poreza na imovinu, uzevši kao poreznu osnovnicu prosječnu tržišnu vrijednost nekretnine, a kao poreznu stopu odabrali su dva posto, koja se koristi u mnogim europskim zemljama.

Tako su došli do izračuna da će se za 100 kvadrata stana u Zagrebu plaćati godišnji porez u iznosu od 37 tisuća kuna, dok je kao prosječna tržišna cijena uzeta ona od 2.500 eura.

Za toliki stan u Rijeci izdvajao bi se godišnji iznos od 22 tisuće kuna, dok bi porez u Splitu na toliku kvadraturu iznosio 36.000 kuna. Osječani bi za 100 kvadrata stana, uz prosječnu tržišnu cijenu od 1000 eura plaćali godišnji porez na stan u iznosu od 15.000 kuna.

Uzmemo li da je prosječna tržišna vrijednost u Dubrovniku 3000 eura, godišnji porez na stan u Dubrovnik te veličine bio bi oko 44 tisuće kuna.
 

Pročitajte još

S potvrdom po abonamenat samo jednom u školskoj godini

Dulist

29. GODINA POSLIJE Operacija Konavle

Dulist

OBAVIJEST ELEKTROJUGA Tko je u četvrtak i petak bez struje?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija