Aktualno

WEB HEROJ Policija educirala kako izbjeći računalne prijevare

WEB HEROJ Policija educirala kako izbjeći računalne prijevare

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska je tijekom veljače provela niz aktivnosti koje su imale za cilj edukaciju i podizanje svijesti građana i zaposlenika o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminaliteta, opasnostima koje prijete preko interneta i načinima zaštite. Policija educirala gotovo 2,5 tisuće građana gdje su obuhvaćene sve kategorije građana, od učenika do umirovljenika.

Broj kaznenih djela računalnih prijevara je u porastu, kako u svijetu, tako i na razini Hrvatske i upravo je zbog toga Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo kampanju „Web heroj“ koja se provodi na razini cijele Hrvatske i koja ima za cilj prevenirati računalne prijevare građana.

Osim toga, policijski službenici koji rade na poslovima kibernetičkog kriminaliteta putem televizije, radija i portala kroz intervjue i izjave pružili su građanima podatke o najčešćim oblicima prijevara na internetu, kako ih prepoznati i uspješno se zaštititi te kako unaprijediti svoju osobnu i korporativnu računalnu sigurnost kako i sami ne bi postali žrtve.

Neki od osnovnih savjeta građanima su:

  • Nikada ne biste trebali objavljivati ili dijeliti s drugima podatke vaše bankovne kartice, OIB, adresu stanovanja, eksplicitne fotografije i sl. jer takvi podaci se mogu iskoristiti za ostvarivanje financijske koristi
  • Nikada ne uplaćujte novac i kriptovalute osobama s kojima ste komunicirali jedino preko interneta ili telefona
  • Svaku ponudu koja se čini predobra da bi bila istinita dvostruko provjerite i čitajte recenzije drugih korisnika, provjerite i osobe koje vas kontaktiraju, postoji li još negdje zapis o njima i onome o čemu razgovaraju
  • Čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode – ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito!
  • Ako vam netko uplaćuje novac, dovoljno je da mu samo date svoj broj računa (IBAN), nikakve druge podatke ne trebate dostavljati, svaku sumnju prijavite policiji.

Pročitajte još

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist

[FOTO] SVEČANO OTVORENJE Novi prostor DPDS-a predstavljen uz izložbu dubrovačkog novca

Dulist