Kultura

VRIJEDNO NALAZIŠTE Otvorena izložba ‘Ilirska kaciga iz Zakotorca’ autora Domagoja Perkića

Dubrovački muzeji u srijedu, 25. siječnja 2023. u tvrđavi Revelin otvorili su izložbu „Ilirska kaciga iz Zakotorca“ autora dr.sc. Domagoja Perkića, koja je nakon dugotrajne konzervacije i restauracije predstavljena javnosti. Izniman nalaz ilirske kacige, kao i brojni drugi vrijedni grobni prilozi, rezultat su provedenih arheoloških istraživanja groba iz 4. stoljeća prije Krista u naselju Zakotorac na poluotoku Pelješcu u kojima je sudjelovao i Perkić.

-Riječ je o izuzetno vrijednome nalazištu, sa specifičnom grobnom arhitekturom. Ovakva počivališta pokojnika, sa složenim grobnim ritualom koji je najčešće uključivao višestruko pokopavanje unutar iste gomile ili pridodane konstrukcije, obilježila su krajolik u sutonu prapovijesti na južnome dijelu istočnojadranske obale tijekom 5. i 4. st. pr. Kr. Do sada pronađeni nalazi naoružanja, zatim predmeta nošnje i nakita te keramičkih posuda svjedoče o uključenosti zajednice koja je svoje pokojnike pokopavala na položaju Gomile u različite mreže kontakata, prije svega sa zajednicama naseljenima duž istočne jadranske obale te u zaleđu, no i sa proizvodnim središtima grčkih kolonija smještenima s druge strane Jadrana –  istaknuo je Perkić.

Istraživanja su obavljena u razdoblju od 2020. do 2022. godine, a njima je koordinirao Centar za prapovijesna istraživanja, uz sudjelovanje Dubrovačkih muzeja, Instituta za arheologiju i Odsjeka za arheologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te uz logističku pomoć udruge Hrvatski dom Viganj. U sklopu otvaranja izložbe, održano je i stručno predavanje o arheološkim istraživanjima u Zakotorcu na Pelješcu te o značaju same kacige koje je uz Perkića, vodio i dr.sc. Hrvoje Potrebica.

Na izložbi je uz ravnateljicu Dubrovačkih muzeja Ivonu Michl i autora izložbe dr.sc. Domagoja Perkića, govorio i dr.sc. Hrvoje Potrebica, a otvorila ju je dr.sc. Julijana Antić Brautović, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika. Za sve posjetitelje izložba” Ilirska kaciga iz Zakotorca” ostaje otvorena do 30. lipnja 2023. godine.

Foto: Dubrovački muzeji

Pročitajte još

DESETA OBLJETNICA MIDSUMMER SCENE FESTIVALA Darija i Jelena stvorile kazališnu čaroliju na Lovrjencu

Dulist

VEČERAS U FLORI Otvaranje izložbe erotskih fotografija Stijepa Brbore

Dulist

OD SLJEDEĆEG TJEDNA Vrhunski filmovi pod zvjezdanim nebom Lopuda

Dulist