Aktualno

‘Voda je javno dobro, a ne roba’

Voda konferencija

-Ako pitka voda u 21. stoljeću bude imala ulogu kakvu je u međunarodnim odnosima imala nafta, koja se tijekom 20. stoljeća više puta dokazala ne samo kao ključni energent, nego i kao alat za ostvarivanje političkih ciljeva, onda možemo zaključiti kako će pitka voda presudno utjecati i na kreiranje svijeta 21. stoljeća – istaknula je Šuica.

U trenutku kada je Hrvatska poharana poplavama u Europskom parlamentu se vodi rasprava o pravu na čistu vodu. Prva rasprava ovakve vrste je nastala na prijedlog Europske građanske inicijative kako bi se pozvala nadležna tijela EU-a za izradu novog zakonodavstva koji bi diljem Europske unije osigurao pristup opskrbi pitkom vodom i odvodnji. Inicijativa “Right2Water” je okupila gotovo dva milijuna potpisa unutar 28 zemalja EU.

– Prema izvješću o vodnim zalihama Hrvatska je na trećem mjestu nakon Norveške i Islanda. Također, voda je opće društveno bogatstvo bilo koje zemlje. Takav stav potvrdili su i Ujedinjeni narodi, ali i Lisabonski ugovor, koji su pravo na pitku vodu proglasili osnovnim pravom svakog čovjeka i stoga smatram da moramo reći NE privatizaciji vode. Vodeći se načelom supsidijarnosti ne smijemo zanemariti ni legitimno izabrana vodstva zemalja EU-a, na lokalnoj i na nacionalnoj razini, pri donošenju ovakvih odluka – rekla je Šuica.

Organizatori inicijative smatraju da je “voda javno dobro, a ne roba” te žele da Europska komisija predloži zakon koji će ostvariti “ljudsko pravo na vodu i odvodnju na način kako ga prepoznaju Ujedinjeni narodi te koji će promovirati vodoopskrbu i odvodnju kao javne usluge neophodne za sve”.

Vezano za poplave koje trenutno haraju Hrvatskom, Šuica je iskoristila priliku i zamolila Komisiju da ubrza odgovor na pitanje korištenja Europskog fonda za solidarnost za Hrvatsku.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist